Zeven redenen om naar het Land van Cuijk te komen

Column door Eefke Peeters
woensdag 1 februari 2023

Overweeg jij een vakantie in eigen land dit jaar? Maar weet je nog niet welk gebied je wilt ontdekken? Wat denk je van hét Land van Cuijk; land van een Goei Leven! Wist je dat deze regio ook wel eens het best bewaarde geheim van Brabant wordt genoemd. Ontdek zelf waarom! 

Ik geef je graag alvast zeven redenen waarom je hier zou willen vertoeven.


1) Natuur

Nergens in Nederland vind je zoveel verschillende natuur in een relatief klein gebied. 

In hét Land van Cuijk vind je onder andere oeroude bossen, bijzondere duinen, schitterende waterplassen en zelfs het enige door Unesco bekroonde gebied van Nederland; De Maasheggen.

De Maasheggen worden al eeuwen door de mens gevlochten en er wordt zelfs beweerd dat dit knappe staaltje vlechtwerk omschreven is door Julius Caesar in zijn boek De Bello Gallico. Hij uit hier zijn grote ergernis naar de natuurlijke bescherming waar hij met zijn leger amper doorheen kwam. Tegenwoordig is het vooral een vredelievend tafereel waar verschillende flora en fauna dankbaar gebruik van maken. 


2) Fietsen & Wandelen

Door deze grote verscheidenheid aan natuur is het Land van Cuijk bij uitstek de perfecte uitvalbasis om te fietsen en wandelen. De wandel- en fietspaden zijn met aandacht en liefde aangelegd. Naast prachtige natuurroutes, zijn er historische routes zoals de Romeinse Weg die in drie etappes is uitgezet, interactieve routes die zeker ook met kinderen een aanrader zijn; bijvoorbeeld de fabelroute en de heuse Heldentocht welke bekend staat onder de naam: De Sokkeltocht.

Ook is er een schitterende Kunstroute; de Kapellenbaan die langs verschillende imposante kunstobjecten gaat en ook de watertaproute is er eentje die zeker op het lijstje thuis hoort! Ik durf met gemak te beweren dat je hier nooit uitgefietst en gewandeld bent, zeker niet in één vakantie. Je kunt hier zelfs dwars door een museum fietsen

Vraag gerust ons gratis Voorpretpakket aan, hierin vind je onder andere ons Fiets- en Wandelboekje met nog meer mooie wandel- en fietsroutes. 


3) Historie

Ben jij een historieliefhebber? Dan kun je hier echt jouw hart ophalen. Cuijk is één van de oudste dorpen van Nederland. Rond het jaar 50 werd Castellum Ceuclum gesticht. De Romeinen hadden Cuijk/ Ceuclum al snel ontdekt, onder andere door de brug die hen over de Maas naar Nijmegen bracht. Je vindt in Cuijk een interessant museum over deze Romeinse tijd. Bezoek ook direct de naastgelegen Beeldentuin.

Op steenworp afstand van Cuijk vind je Grave wat op haar beurt het meest belegerde stadje van Nederland is. Dit pittoreske vestingstadje heeft nog veel zichtbare sporen van de geschiedenis. Niet alleen in de musea zoals het Kazemattenmuseum en de Hampoort, maar ook in het stadje zelf. Een aanrader! 

Zin om jezelf een middag onder te dompelen in de nostalgie van vroeger? Ga dan naar het museum van Nostalgie & Techniek en waan je jezelf terug in de tijd, ook enorm leuk met kinderen!

Ben je naast historie ook geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Noteer dan de volgende musea voor jouw vakantie in het Land van Cuijk: 

Het Oorlogsmuseum, Aspergemonument, Museum van postzegel tot tank, Herinneringspark koude oorlog en War Cemetry Overloon.


4) Waterrecreatie

Water is vaak een trekpleister. Begrijpelijk want hoe lekker is het alleen al om op een terrasje uit te kijken over een rivier of recreatieplas? Ook dat kan in het Land van Cuijk. De Maas is de ‘blauwe’ draad die onze dorpen en stad met elkaar verbindt. Maar we hebben ook schitterende plassen met een echt strandgevoel. Zo kennen we onder andere de Kraaijenbergse Plassen, De Kuilen en de Vilt. Hier kun je varen, zwemmen, suppen, kanoën, vissen en meer! Ons Land van Cuijkse water zorgt niet alleen voor vertier, maar ook voor prachtige flora en fauna. 


5) kerken, kastelen en kloosters

We hebben verschillende indrukwekkende kerken, kastelen en kloosters. Zo vind je in het natuurgebied de Verborgen Raamvallei naast landgoederen om heerlijk te verdwalen imposante kloosters zoals het prachtige Kasteel de Tongelaar. In Velp vind je het Emmausklooster, dit is het oudste Kapucijnenklooster in Nederland, vernoemd naar de Bijbelse plaats Emmaus. In Sint Agatha vind je het oudste nog bewoonde klooster van Nederland waar er ook boeiende rondleidingen worden gegeven.

Hier vind je nog meer mooie kastelen en kloosters >>> Kastelen en Kloosters in het Land van Cuijk


6) Kinderen

Ook voor kinderen is het Land van Cuijk een fantastische plek. Er zijn dus volop mogelijkheden voor waterrecreatie, bijzonder leuke (inter)actieve fiets- en wandelroutes en boeiende musea, maar er is nog meer! Je vindt diverse theaters waar er leuke (kinder)voorstellingen worden gehouden, in de zomer zelfs in de openlucht en er is een gave bioscoop. Ook vind je een prachtige, ruim opgezette dierentuin en een fantastisch Avonturenpark met een strandbad, binnen- en buitenspeeltuin, adventure midgetgolf en een electrocross.


7) Goei leven

Het Land van Cuijk staat ook bekend als het Land van ’n Goei Leven. Omdat het hier nu eenmaal heerlijk leven is. Vol met unieke, eigenzinnige ondernemers met prachtige boetiekjes vol originele items en de lekkerste streekproducten. In de dorpen Boxmeer en Cuijk en de stad Grave kun je heerlijk shoppen en word je gastvrij verwelkomt bij één van de vele horecagelegenheden. Ook worden er tal van grote en kleine evenementen georganiseerd het hele jaar door. Kijk hiervoor op de agenda of download de app.

Nieuwsgierig geworden? Ook dit jaar hebben we weer een heuse online vakantiebeurs waar je alles te weten kunt komen over het nog relatief onontdekte Land van Cuijk. Oordeel zelf op www.vakantieineigenlandvancuijk.nl


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie