UNESCO Maasheggen

UNESCO Maasheggen
in het Land van Cuijk

Fietsen en struinen door Maasheggen UNESCO
De Maasheggen is het oudste cultuurlandschap van Nederland. Er is geen gebied in Europa waar natuur, landschap, economie én cultuur zo zichtbaar en langdurig met elkaar verweven zijn. Het heeft er voor gezorgd dat aan de Maasheggen de status van UNESCO Man & Biosfeer is toegekend. Als enige in Nederland.

Waarom moet je het Maasheggengebied (plattegrond) bezoeken?

Vijf redenen:

1. Natuur zoals je die zelden ziet
De Maasheggen is het meest omvangrijke heggenlandschap van Nederland.

2. Het ademt geschiedenis
In de Maasheggen ligt onder meer een belangrijke nederzetting uit de Romeinse tijd: het vroegere Ceuclum, het huidige Cuijk

Het oudste nog bewoonde klooster van Nederland, het Klooster Sint Agatha, staat midden in het Maasheggengebied. Het klooster is tegenwoordig ingericht als erfgoedcentrum voor het Nederlandse kloosterleven.

Het Boxmeerse Kasteel vertelt het verhaal van de historie van Boxmeer, een toevluchtsoord voor rijke katholieken in de tijd van de Reformatie.
In Sambeek ligt het indrukwekkende sluizencomplex, aangelegd om de Maas beter bevaarbaar te maken voor schepen.

3. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen
Het Maasheggengebied leent zich uitstekend voor een dagje fietsen of struinen door de natuur. Van Maashees tot Cuijk loopt de Via Valentiniana, een fietspad dat grotendeels de route van de voormalige Romeinse Weg volgt. Ook de Internationale Maasfietsroute gaat door het gebied. Drie etappes van het Maaspad lopen (deels) door het Maasheggengebied. 

4. Water is altijd dichtbij
Waar je ook in de Maasheggen bent, het water is nooit ver weg. Dat geldt ook voor het noordelijke deel van de Maasheggengebied dat ligt aan en bij De Kraaijenbergse Plassen, een uitgestrekt watersportgebied van (inter)nationale allure. 

5 . Tradities tellen nog 
In de Maasheggen wordt het heggenvlechten nog beoefend. Een ambacht dat enkele jaren geleden is toegevoegd aan de Nederlandse inventaris immaterieel cultureel erfgoed. 

Elk jaar vindt op de tweede zondag van maart in het Maasheggengebied het Nederlands kampioenschap Maasheggenvlechten plaats.

Voor meer informatie over de Maasheggen zie ook www.maasheggenunesco.nl, of bekijk deze video.

Facebook Twitter Instagram