Historie

Historie
in het Land van Cuijk

Ontdek de geschiedenis van Nederland in het Land van Cuijk
Benieuwd naar de geschiedenis van Nederland en geen zin om dikke boeken te lezen? Kom naar het Land van Cuijk en ontdek in een paar dagen waarom deze regio eeuwenlang een vooraanstaande rol heeft gespeeld in onze vaderlandse historie.
 

Grave, de meest belegerde vestingstad
Grave is de meest belegerde vestingstad in Nederland. De sporen van de veldslagen die zijn gevoerd in en rond Grave, maar ook hoe de bewoners van de stad zich verweerden tegen de vijandelijke legers, zijn nog steeds zichtbaar in de historische binnenstad van Grave.

 
Onze tips:

  • Boek een rondleiding met een van de lokale gidsen. Zij vertellen, al wandelend, het boeiende verhaal van de geschiedenis van Grave;
  • Bezoek het Stadsmuseum Grave in de monumentale Hampoort en leer meer over het verleden van Grave;
  • Grave is het oostelijke startpunt van de Zuiderwaterlinie, een ketting van elf Brabantse vestingsteden die eindigt bij Bergen op Zoom. Wie meer wil weten over het hoe en waarom van de Zuiderwaterlinie, moet zeker het Bezoekerscentrum in het historische stadhuis bezoeken;
  • De brug bij Grave was de eerste brug die werd heroverd tijdens Operatie Market Garden. Waarom Grave een sleutelrol vervulde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is te zien in het Graafs Kazemattenmuseum;
  • Bezoek de indrukwekkende monumenten van de stad, zoals de Sint-Elisabethkerk,  de Bagijnenkerk en het historische stadhuis;

De Romeinse geschiedenis van Cuijk
Rond het jaar 50 werd op de plek waar nu Cuijk ligt het castellum Ceuclum gesticht. Ceuclum was voor de Romeinen belangrijk, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van een brug die de Romeinen in staat stelden om de Maas over te steken, op weg naar Nijmegen en Xanten. Van die brug zijn later restanten gevonden.

De geschiedenis van het Romeinse Cuijk wordt verteld in het Museum Ceuclum. Vlakbij liggen ook een Romeins Buitenmuseum en een Romeinse Tuin. Opgravingen die in de afgelopen jaren zijn gedaan worden tentoongesteld in het Archeolgisch Centrum in de Maasstraat (naast het Toeristisch Informatiepunt).
 

De Vrije Heerlijkheid Boxmeer
Boxmeer was vijf eeuwen lang een vrije Heerlijkheid en maakte geen deel uit van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Ten tijde van de reformatie was Boxmeer een belangrijk toevluchtsoord voor katholieken.

Het Kasteelmuseum toont de rijke historie van het kasteel, zijn voormalige eigenaren én de huidige religieuze bewoners. In het Kasteelmuseum is ook het museum van de Gemeente Boxmeer gevestigd.
 

Floris de Zwarte op kasteel Tongelaar
Kasteel Tongelaar in Mill werd ooit uit liefdesverdriet platgebrand door Floris de Zwarte, een daad die hij later met de dood moest bekopen. De moord op Floris de Zwarte vormde de rode draad van het beroemdste toneelstuk ooit in Nederland opgevoerd, de Gijsbrecht van Aemstel van Joost van den Vondel.
Het kasteel is regelmatig geopend. Check voor de bezoektijden de website van Kasteel Tongelaar.
 

De oorlog begon in Mill
Op 10 mei drong een Duitse pantsertrein door de verdediging van de Maasbrug heen en reed door naar Uden. De verraste Nederlandse soldaten plaatsten vervolgens zogenaamde asperges om de treinen bij terugkeer te laten ontsporen. Dat gebeurde ook. Het waren de eerste Duitse oorlogshandelingen op Nederland grondgebied.

Het monument van de asperges van Mill ligt aan het Peelkanaal bij de spoorbrug. Via de Nieuwenhofweg is het monument te bereiken.

Van 1 april tot en met 30 september geeft de Stichting Sporen van de Oorlog in Mill op verzoek rondleidingen. Informatie via mail: peters.t@ziggo.nl of per telefoon: 0485- 452130.
 

De bevrijding van het Land van Cuijk
In september 1944 heroverden de geallieerden de brug in Grave, als eerste brug in operatie Market Garden. De oorlogsgeschiedenis van Grave is te zien in het Kazemattenmuseum.
In de omgeving van Overloon werd in september en oktober 1944 zware strijd geleverd door de Duitse bezetters en de geallieerde bevrijders. Hele dorpen werden geëvacueerd, huizen in puin geschoten. Op het voormalige slagveld in Overloon werd al in 1946 het Oorlogsmuseum gebouwd, het grootste in zijn soort.

Bij Museum van Postzegel tot Tank zijn gebruiksvoorwerpen uit die tijd te zien
 

Koude Oorlog
Het voormalige mobilisatiecomplex in Wanroij is opgeknapt en ingericht als Herinneringspark Koude Oorlog. Via een route over het terrein wordt bij elke loods een deel van het verhaal van de Koude Oorlog verteld. Met fysieke en digitale informatie wordt het verhaal van de Koude Oorlog zichtbaar en hoorbaar gemaakt.
 

Jaren 50, 60 en 70
Museum voor Nostalgie en Techniek in Langenboom stelt duizenden oude gereedschappen, gebruiksvoorwerpen en machines uit de jaren 50, 60 en 70 tentoon. Het Museum is eigenlijk ‘tien-musea-onder-één-dak’.

Facebook Twitter Instagram