Kloosters & kerken

Kloosters & kerken
in het Land van Cuijk

Bezoek onze kloosters en kerken
Bent u geïnteresseerd in de historie van een gebied? Dan loont het de moeite om de kloosters en de kerken in het Land van Cuijk te bezoeken. De meeste gebouwen zijn uitstekend bewaard gebleven, maar belangrijker nog, aan alle kloosters en kerken zijn bijzondere herinneringen verbonden.
 

In de tijd van de Reformatie werden op veel plekken in Nederland de kloosters gesloten, behalve in het Land van Cuijk. De kloosters in onze regio werden daarmee een toevluchtsoord voor kloosterlingen die in hun eigen klooster niet meer terecht konden.
 

Het Klooster Sint Agatha (video) is mede daarom het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. 
 

In de 17e en de 18e eeuw was de Vrije Heerlijkheid Boxmeer een belangrijke katholieke enclave. Boxmeer heeft een aantal monumentale gebouwen waar de historie van de Vrije Heerlijkheid nog zichtbaar is. Zoals in het Kasteel Boxmeer en in de Sint Petrus-basiliek waar het Heilige Bloedwonder zich heeft voltrokken. De Boxmeerse Groeters kunnen u daar meer over vertellen.
 

In het dorp Velp staan, op korte afstand van elkaar, drie religieuze erfgoederen: het Redemptoristinnenklooster (in de volksmond ook bekend als het ‘Rooi Nonnenklooster’), het Emmausklooster van de Kapucijnen en de Vincentiuskerk, tegenwoordig beter bekend als het Kunstkerkje. Verderop staat ook nog het klooster Mariëndaal, tegenwoordig in gebruik als Zorghotel.
 

De Sint-Elisabethkerk in Grave is één van de mooiste kerken van Brabant. Het is de grootste kruiskerk in het huidige Nederland. In Cuijk staat de markante Martinuskerk, met een orgel dat dateert van voor 1650 en met recht een monument van internationale betekenis worden genoemd. Hier worden ook imposante orgelconcerten en carillonconcerten gehouden. Ook wordt er geregeld Muziek in de kerk gehouden!

De Theobalduskerk in Overloon staat op de lijst van 100 topmonumenten uit de periode van de naoorlogse wederopbouw. De Overloonse Groeters leiden u er graag rond.

Interessant zijn ook de Lourdesgrot in Katwijk en de talrijke wegkapelletjes in het Land van Cuijk. Bij veel van de kapellen kunt u ook een kaars opsteken.

Arrangementen

Bekijk onze arrangementen

Facebook Twitter Instagram