Deel dit artikel ‹ Terug

Zomer van een Goei Leven

Geplaatst op: vrijdag 19 mei 2023


Als je mij vraagt naar het Land van Cuijk, dan begin ik spontaan te stralen. Onlangs was ik nog in Gent en binnenkort ga ik naar Spanje, maar Land van Cuijk blijft toch echt mijn thuis. 


Diversiteit en karakter

Deze regio heeft mijn hart gestolen met name door de afwisselende natuur en 33 karaktervolle dorpen en Grave, stadje aan de Maas. Van de glooiende heuvels bij Overloon tot de serene rust van het idyllische Sint Agatha, elke plek heeft zijn eigen charme. Ik ben trots dat ik mag vloggen en bloggen over onze mooie regio en het is dan ook mijn missie om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met al het moois dat het Land van Cuijk te bieden heeft. En geloof me, dat is veel! Of je nu van muziek houdt, van historie, of gewoon lekker wilt fietsen of wandelen, er is altijd wel iets te beleven. De zon schijnt, dus dit is het perfecte moment om deze prachtige regio te ontdekken en te genieten van de Zomer van een Goei Leven, die dit weekend van start gaat!

Vraag je aan toeristen wat zij vinden ons Land van Cuijk dan zegt men steevast; ‘haar natuurlijke schoonheid en de gastvrije bewoners’. Als je deze zomer naar het Land van Cuijk komt, zijn er tal van activiteiten om uit te kiezen. Dit weekend is het natuurlijk Ons Plattelandsrondje waar ik eerder een vlog over heb gemaakt. Maar ook Militracks staat dit weekend op de agenda.


Imposante geschiedenis

Militracks is een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis van het Land van Cuijk en de Tweede Wereldoorlog. Want de rijke historie is één van de unieke aspecten van onze regio. Zo zou je eigenlijk ook de tentoonstelling van het Klooster Sint Agatha in je agenda moeten noteren, deze loopt tot eind oktober. Nederland heeft slechts één bibliotheek die sinds de middeleeuwen op dezelfde plaats bewaard is gebleven en als zodanig gebruikt: de Kloosterbibliotheek van Sint Agatha. Alleen dat is al reden genoeg om eens te gaan kijken, nietwaar?!


Muziek en activiteiten

Voor muziekliefhebbers zijn er verschillende festivals en evenementen, waaronder Op d'n Toffel, Mill at the Park, het Smartlappenfeest in Grave en Muziek op de Maas. Maar ook voor wie van iets meer rust houdt, zijn er genoeg mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld genieten van het schaapscheerdersfeest in Sint Anthonis of een ontspannen dagje op het water van de Kraaijenbergse Plassen. Kijk voor alle activiteiten in de agenda van de Zomer van Goei Leven.

En laten we het sportieve aspect niet vergeten. Het Land van Cuijk is een walhalla voor waterliefhebbers en biedt tal van fiets- en wandelroutes die je langs de mooiste plekjes van de regio leiden. Zo is er bijvoorbeeld het Fietsfeest Land van Cuijk op 8 en 9 juli, waarbij je kunt kiezen uit 14 verschillende fietsroutes om de omgeving te verkennen.


Smaken van de streek

Maar ook voor de culinaire liefhebbers is er genoeg te beleven. Het Land van Cuijk heeft tal van gezellige restaurants waar je kunt genieten van streekproducten en andere lokale lekkernijen. Op 9 juli is er een Maasheggenmarkt waar je dat zelf kunt ontdekken. Breng dan ook een bezoek aan de Maasheggen, dat bijzondere landschap. Niet voor niets heeft de Maasheggen sinds de zomer van 2018, als enige gebied in Nederland, de status van UNESCO Man & Biosphere. 


Absurde diversiteit in natuur

Vergeet ook onze andere natuurgebieden niet met ieder hun eigen karakter. Zoals de Vilt in Beugen een uniek afwisselend natuurgebied, overgebleven van een oud cultuurlandschap. De Overloonse Duinen is weer een heel ander stukje natuur met haar unieke grote zandverstuivingen, heidevelden en bossen.


In Mill vind je de uitgestrekte bossen van de Langenboomse bossen, maar ook Landgoed Tongelaar en Aldendriel zijn absolute aanraders voor historie- en natuurliefhebbers. In het nabijgelegen Sint Anthonis kun je de schilderachtige Staatsbossen bezoeken, met zijn bossen, weiden en vennen. Maar ook de Kraaijenbergse Plassen zou ik bijna als verplichting willen noemen wanneer je hier vertoeft. Dit waterrijke gebied leent zich niet alleen voor diverse recreatievormen maar je kijkt ook je ogen uit door de verschillende planten en dieren. Misschien spot je zelfs wel een grote zilverreiger of een ijsvogeltje!


Ook de regio Grave hoort op het lijstje van iedere natuurliefhebber thuis. Natuurgebied de Keent is een prachtig stukje natuur, omgeven door water en heeft daardoor een unieke mix van moerasgebieden, bossen en open graslanden. Hier kun je genieten van de mooie natuur en de rustige omgeving. Het gebied staat ook bekend als de kraamkamer van de Tauros, een oerrund dat Stichting Taurus weer terug aan het fokken is. Kortom, een bijzondere plek die zeker de moeite waard is om te bezoeken!

Ik kan oprecht wel bezig blijven, maar pak je wandelschoenen, fiets of auto en kom het zelf ontdekken deze zomer. Wil je graag een vakantie boeken om alles te bekijken en te beleven? Dat snap ik. Kijk dan op: www.landvancuijk.nl/toerisme-en-recreatie/overnachten/


Je bent hier meer dan welkom! 

Liefs Eefke