Bericht van het klooster in Sint Aghata

Unieke bibliotheek 

Nederland heeft slechts één bibliotheek die sinds de middeleeuwen op dezelfde plaats bewaard en gebruikt wordt: de kloosterbibliotheek van Sint Agatha (Land van Cuijk). Het klooster werd in 1371 gesticht door de Kruisheren. De boekencollectie bevat middeleeuwse handschriften, honderdvijftig wiegedrukken (uit de periode 1454-1500) en bijna 6.000 titels ouder dan 1800. Vanwege de unieke geschiedenis staat de indrukwekkende verzameling op de lijst van beschermd cultuurbezit in Nederland. Omdat het klooster eeuwenlang een besloten karakter had, was de bibliotheek alleen befaamd bij wie zich professioneel met boekkunst bezighielden. Voor het eerst presenteren we de bibliotheek nu voor een breed publiek, zodat iedereen kennis kan maken met deze bijzondere collectie. 

 

Van broeder Johannes tot broeder Edgard 

Het Graduale geschreven door broeder Johannes van Deventer is de kostbaarste schat uit de bibliotheek: een reusachtig koorboek - het weegt maar liefst 22 kilo! - dat rond 1500 in Sint Agatha werd gemaakt. De beginletters van de Latijnse gezangen voor kerkelijke hoogfeesten zijn voorzien van prachtige miniaturen. Het Graduale wordt voor deze gelegenheid - de tentoonstelling is de laatste activiteit rond het 650-jarig bestaan van het klooster - bij hoge uitzondering uit het depot gehaald. 

Vijfhonderd jaar later woont er opnieuw een bijzonder creatieve Kruisheer in het klooster die prachtige boeken vervaardigt: broeder Edgard Claes, een internationaal vermaard kunstboekbinder. Hij heeft in Sint Agatha zijn atelier en ook zijn werk is te bezichtigen.  


Openingstijden en programma 

De tentoonstelling is toegankelijk van 10 april t/m 29 oktober 2023 op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op afspraak worden rondleidingen verzorgd. Zie voor meer informatie en activiteiten rond de tentoonstelling: www.kloostersintagatha.nl


Datum

  Vandaag t/m 29 oktober 2023

Dagen geopend
wo  Woensdag
do  Donderdag
vr  Vrijdag
zo  Zondag

Voor de openingstijden kunt u een kijkje nemen op de website.

Website en social links

www.kloostersintagatha.nl

Adres

klooster in Sint Agatha

Kloosterlaan 24

5435 XD Sint Agatha