Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuwe geveltuinen in Grave

Geplaatst op: donderdag 21 september 2017


Zaterdag 23 september wordt het centrum van Grave weer een stukje groener gemaakt. Zo’n 15 nieuwe geveltuintjes gaan dan de binnenstad sieren. De gemeente Grave en woningcorporatie Mooiland hebben hiertoe gezamenlijk het initiatief genomen. Van de bewoners wordt ook een bijdrage gevraagd. Zij moeten de geveltuintjes onderhouden.
 
Het geveltuineninitiatief komt voort uit het regionale project Klimaatbestendig Land van Cuijk. Geveltuintjes zorgen voor een groenere aankleding van de openbare ruimte en hebben een verkoelend effect tijdens warme zomerdagen. Als gevolg van klimaatverandering zal het aantal warme zomerdagen de komende jaren toenemen.
 
Mooiland werkt graag hierin samen met de gemeenten. Bovendien past het in haar streven naar meer sociale interactie in de wijk. Op zaterdagochtend 23 september gaan bewoners samen met gemeente, Mooiland en onder leiding van tuindeskundige Marion Vermeulen van de Buitenkamer uit Grave aan de slag met de geveltuintjes.
 
Al enkele jaren werken de gemeenten in het Land van Cuijk en het waterschap samen aan het thema ‘klimaatbestendigheid’. In 2015 ondertekenden ze met de andere gemeenten en het waterschap de intentieverklaring “Klimaatbestendig Land van Cuijk 2030” waarin ze afspraken om hard te werken aan een klimaatbestendige regio. Aan een regio die bestand is tegen enorme hoosbuien en langdurige droogte, maar ook tegen hittegolven. Al onze ruimtelijke plannen maken we dan ‘klimaatproof’ en klimaatbestendig bouwen is straks de normaalste zaak van de wereld. Ook op straat zul je misschien al wel gemerkt hebben dat we onze buitenruimte steeds meer klimaatproof inrichten. Met onder andere voldoende beplanting en met de afvoer van regenwater naar bermen in plaats van naar het riool.
advertentie