Klimaatnieuws

Het Land van Cuijk gaat voor groen

Het klimaat verandert, nu jouw tuin nog!

Staat jouw tuin blank als het hard regent? Staat het water wel eens in je kelder? Een ondergelopen straat? Het klimaat verandert. Dat uit zich onder andere in een toename van heftige regenbuien, gevolgd door langdurige droogte en hogere, tropische temperaturen. Het wordt kortom, vaker te droog, te nat en te warm. De gemeenten in het Land van Cuijk spelen hier, in samenwerking met het Waterschap Aa en Maas en de provincie Noord-Brabant, op in door hun gebouwen en de openbare ruimte klimaatbestendig te maken: bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Maar ook veel tuinen van mensen kunnen nog wel wat extra klimaatbestendigheid gebruiken. Hoe staat het met jouw woonomgeving? Ga jij samen met medebewoners aan de slag kijk dan op www.aaenmaas.nl/waterenklimaat voor een interessante subsidieregeling. Dat heet samen gaan we voor groen!

Hoe groen ben jij?
Speel het Klimaatspel en ontdek

Het weer in Nederland verandert. Het wordt steeds natter, droger en warmer. In het Land van Cuijk hebben we al ervaren dat dat niet altijd prettig is. Denk aan rioleringen die overstromen en kelders die onder water lopen. Help mee om het Land van Cuijk klimaatbestendiger te maken! Speel het Land van Cuijk Klimaatspel en ontdek wat jij kunt doen. Download het bord (op A3) en de spelregels hier. Veel speelplezier!

Download het spel (pdf) Download de spelregels (pdf)

Wat kun je doen?

Wat kun je doen? Het is belangrijk dat regenwater niet regelrecht naar het riool wordt afgevoerd, maar juist de grond ingaat. Om dit te bereiken kun je diverse maatregelen treffen, zoals het plaatsen van een regenton of het groener maken van de tuin. Lees er hier alles over

Maatregelen die je kunt treffen!

Bekijk de flyer (3.4mb)

Scholen

Om onze jonge inwoners uit het Land van Cuijk bewust te maken van klimaatverandering waar zij in de toekomst mee om moeten leren gaan is er een speciaal boekje uitgegeven. Naast uitleg kunnen zij zich ook creatief uitleven op de kleurplaten. De mooiste inzending wint een uitje inclusief ranja en ijsje voor de hele klas naar Speeltuin D'n Uilweg.

Download hier het boekje (8.1mb) Foto's door Ellis van Eijden

Het Land van Cuijk gaat voor groen in de media

Ook de media ontgaat de bezigheden in het Land van Cuijk aangaande klimaatbestendigheid niet.