
Dagen geopend
- maandag
- dinsdag
- woensdag
- donderdag
- vrijdag
- zaterdag
- zondag
Locatie
Museum Het PetershuisNiersstraat 2
6591 CB Gennep
Meer informatie
Lau Mazirel
De vrouw van toen is Lau Mazirel (1907-1974). Lau is geboren in Utrecht maar vlak daarna kwam baby Lau met haar ouders naar Gennep. Haar vader Henri kreeg daar een functie bij de NBDS. De eerste tien jaar van haar leven groeide Lau op in Gennep. Jaren die haar voor haar verdere leven vormden zoals ze later zelf vertelde. Haar ouders waren pacifisten en gaven hun overtuigingen over rechtvaardigheid en vrede mee aan hun dochter. In 1917 verhuisde het gezin terug naar het westen. Lau werd uiteindelijk advocaat en verzetsstrijdster in WO II. Zo was zij een van de organisatoren op het Amsterdamse bevolkingsregister. In haar verzetswerk stelde zij één duidelijke grens, ze liet zich nooit in met geweld. Haar leven lang bleef deze sterke vrouw zich voor minder bedeelden inzetten. Zo streed zij onder meer voor gelijkberechtiging voor woonwagenbewoners en homorechten.
Haar inzet voor met name de Sinti en Roma die ook zwaar geleden hebben onder het naziregime wordt extra uitgelicht in deze expositie.
Larysa Rusina
Larysa Rusina werd in 1985 in Kyiv/Oekraïne geboren. In 2006 studeerde zij af in psychologie aan de Kyiv National Iniversity. Haar creativiteit kreeg echter de overhand na een cursus ‘Kleur in cinematografie’ die de basis vormde voor haar latere professionele werk als fotograaf. Kunst is haar manier om te communiceren met de mensen en de wereld om haar heen. “Kunst is een taal die iedereen begrijpt, welke moedertaal je ook spreekt. Kunst helpt ons, geneest en voedt ons brein.”
Larysa’s expositie in het Petershuis is haar antwoord op de tragische gebeurtenissen in haar geboorteland Oekraïne. Haar fotoproject ‘Epyphites’ onderzoekt het thema van overleven en aanpassen onder verschillende omstandigheden. Ze heeft dat zelf aan den lijve ondervonden toen ze haar land vanwege de oorlog moest ontvluchten om haar dochter in veiligheid te brengen. Inmiddels werkt ze als traumatherapeut in Nederland.
Epifyten
Epifyten zijn planten die op gastheren groeien zonder die gastheer te schaden. Epifyten vinden telkens nieuwe wegen om te overleven, zelfs in de meest moeilijke omstandigheden. Oorlog dwingt mensen om zich aan nieuwe realiteiten aan te passen en nieuwe verbanden met nieuwe omgevingen aan te gaan zonder die nieuwe omgeving te schaden. Precies zoals vluchtelingen voor oorlog en geweld moeten doen. In haar fotocollages combineert Larysa foto’s van orchideeën met sterke Oekraïense vrouwen die hun land moesten ontvluchten.
De kwetsbaarheid van de epifytenfamilie orchidee en de kwetsbaarheid van vrouwen verandert in een krachtig beeld waarin vrouwen weerbaar zijn. Zij houden stand ondanks moeilijke omstandigheden.
De foto’s gaan uiteindelijk ook over hoop. Hoe moeilijk ook in onze wereld is deze expositie meer dan ooit een oproep de hoop niet te verliezen!
Museum Petershuis is geopend op woensdag t/m zondag van 13.00 tot 16.30 uur.