Romeinse Dag Nijmegen

Romeinse Dag Nijmegen

Nijmegen

Breng een bezoek aan Nijmegen én Cuijk om de vele oude Romeinse sporen en indrukwekkende bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd te ontdekken. 

Romeinen in Nijmegen
Voor wie een Romeinse Dag in Nijmegen wil beleven is er zowel in de stad zelf als in de dorpen eromheen genoeg te ontdekken. De Romeinen in Nijmegen hebben immers grote invloed gehad op de geschiedenis van Nijmegen en hebben duidelijk hun sporen nagelaten. De oudste stad van Nederland, die in de Romeinse tijd Noviomagus (nieuw veld) werd genoemd, kent daarom een bijzondere en bovenal rijke Romeinse historie die meer dan 2000 jaar terug in de tijd gaat.

Het bruist van de Romeinse bezienswaardigheden in Nijmegen. Dat komt omdat de stad in de Romeinse tijd een gunstige ligging had waardoor Nijmegen uitermate geschikt was als uitvalsbasis voor het Romeinse leger. De Romeinen bouwden er prachtige bouwwerken als tempels en badhuizen en tot op de dag van vandaag zijn de invloeden van de Romeinen in Nijmegen nog altijd duidelijk zichtbaar. In Romeins Nijmegen ontdekt u dan ook de oudste sporen van ons land! Ook in de omgeving rondom Nijmegen zijn Romeinse restanten te vinden. In bijvoorbeeld Elst, maar vooral ook in Cuijk kunt u de Romeinse tijd herbeleven. 

Romeinse activiteiten in Nijmegen
Als bezoeker van de stad vindt u vele Romeinse activiteiten in Nijmegen en treft u prachtige vondsten en verhalen aan uit de tijd dat de Romeinen in Nijmegen acteerden. Zo heeft archeologisch onderzoek diverse Romeinse oudheden blootgelegd en zijn vele resten van de Romeinse historie van Nijmegen teruggevonden in de bodem. Bij een bezoek aan de stad ontdekt u de vele Romeinse activiteiten in Nijmegen en een historische stadswandeling door Nijmegen voert u langs tal van Romeinse bezienswaardigheden, zoals:

  • De Hunnerberg
  • Appartementencomplex Villa Romana
  • Museum het Valkhof
  • Het Trajanusplein
  • De Godenpijler op het Kelfkensbos
  • Contouren van Romeinse tempels aan het Maasplein

De Romeinse historie rondom Nijmegen
Beleef niet alleen een Romeinse dag in Nijmegen, maar ontdek ook de Romeinse bezienswaardigheden in de omgeving. Zo ook in de nabijgelegen gemeente Cuijk waar u vele elementen uit de Romeinse tijd terugvindt. Dit dorp, in de directe omgeving van Nijmegen, vormde in de Romeinse tijd een belangrijke strategische nederzetting. In Cuijk vindt u onder andere de oudste weg van Nederland van Nijmegen naar Tongeren, restanten van een Cycleum (nederzetting) en sporen van een 450 meter lange Romeinse brug over de Maas.

Een aanrader is het bezoeken van het museum Ceuclum in Cuijk, waar veel informatie te vinden over de tijd dat de Romeinen hebben geleefd, gewoond en gewerkt in Cuijk, Nijmegen en omgeving. Wilt u in één dag de Romeinse tijd herbeleven? Lees dan alles over de Romeinse Dag. Door te klikken op onderstaande link kunt u hier meer informatie over vinden. Zo ontdekt u de Romeinen van Nijmegen én Cuijk.

Zie ook:
Fietsroute: Romeinse weg Cuijk & Boxmeer
Romeinse Dag Cuijk
Romeinse Dag Brabant

Romeinse Dag Nijmegen