Katwijk

Katwijk

Katwijk aan de Maas
Katwijk is van oudsher bekend als bedevaartsplaats. De bouwpastoor van Katwijk aan de Maas, Joannes Suys, had een speciale verering voor O.L. Vrouw van Lourdes. Bij de parochiekerk liet hij in 1887 een Lourdesgrot bouwen en een bijbehorend processiepark aanleggen. Bedevaartgangers uit het hele land stroomden toe, maar de filiaalbedevaart van Lourdes bleek vooral in trek bij parochies uit de omgeving van Katwijk. De bezoekers kwamen per boot of te voet met delegaties van 100 tot 400 personen. De processies werden gehouden in de Mariamaand (mei), op Maria Hemelvaart (15 augustus) en op de eerste zondag van de Rozenkransmaand (oktober). In de 20e eeuw fluctueerde de toestroom van pelgrims naar het 'Mariagenadeoord', met incidentele hoogtijdagen. Na Vaticanum II zijn de georganiseerde, jaarlijkse processies sterk in aantal afgenomen. De Lourdesgrot is altijd een bezoekje waard, evenals de naastgelegen tuin waar u een kruisweg kunt bezichtigen. Nabij de Lourdesgrot vindt u de Sint Martinuskerk met prachtig gebrandschilderde ramen.

Behalve als bedevaartplaats heeft het rustieke kerkdorpje aan de Maas nog meer te bieden. Een uit 1862 daterende molen bijvoorbeeld, gelegen tussen Katwijk en Linden. Deze molen is uniek omdat hij bovenop een huis is gebouwd. De molen is meestal op zaterdagmorgen in gebruik. U kunt ter plaatse een afspraak maken voor een bezoek of even bellen, telefoon 0485-313673.

Aan de Maasdijk in Katwijk staat sinds 1947 een monument opgericht ter nagedachtenis aan de op 10 mei 1940 in de Maassector tussen Katwijk en Oeffelt gesneuvelde Nederlandse militairen.

Katwijk