Kasteel Aldendriel

Kasteel Aldendriel

Mill

Landgoed Kasteel Aldendriel

In het plaatsje Mill vindt u de Middeleeuwse geschiedenis middenin het dorp. Hier staat sinds het begin van de 15e eeuw (+/- 1400) Kasteel Aldendriel. Vermoedelijk is het gebouwd door de adellijke familie van der Voort, waarschijnlijk afkomstig van het kasteeltje ‘De Voort’ uit het plaatsje Groeningen. Het kasteel is eeuwenlang in handen van de familie van der Voort en nazaten geweest en door hen bewoond als economisch machtscentrum met landerijen, boerderijen, stallen en een eigen bierbrouwerij.
Tussen 1648 en 1740 stelde de toenmalige eigenaar van Aldendriel (vader van de Millse Pastoor) een deel van het kasteel beschikbaar aan de dorpelingen voor de misviering. In 1740 kreeg de Millse bevolking toestemming om een schuurkerk te bouwen. Dat was het einde van kerk-kasteel Aldendriel. Sporen van deze kerk zijn nog zichtbaar aanwezig in het Kasteel.

Het kasteel werd grondig verbouwd en ‘gemoderniseerd’ in 1763 door Graaf Antoon Max de Pas de Fenquieres en Gravin Odilia van Kasteel Well en groeit het uit tot een Tot 1903 is het kasteel in handen van de heren van Well die het gebruikten als jachtslot en zomerverblijf. 

In 1962 wordt het kasteel gered van sloop door de familie van Oudenaarde die een grondige restauratie startten en het kasteel tot 1999 in bezit hebben. Hierna start helaas een periode van 20 jaar van verval die nu gestopt is door de komst van de 16e eigenaren van het kasteel; familie Geurts van Kessel uit Mill zelf. Zij zijn gestart met een grondige restauratie en verduurzaming van het inmiddels meer dan 600 jaar oude kasteel. 

Ook zijn zij gestart met historisch en bouwhistorisch onderzoek en blijkt er nog best well veel van het oorspronkelijke gebouwencomplex over te zijn. Zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen waren rond 1400 nog in vakwerkconstructie opgetrokken en zijn er enkele belangrijke muren van aanwezig waaronder de oorspronkelijke buitenmuur van 17 meter lang en 8 meter hoog waar nog 50% origineel zichtbaar van is (tijdens een rondleiding)

...En nu
Vandaag de dag wordt het kasteel grondig gerestaureerd en is er in het koesthuis een partyaccommodatie gevestigd voor bruiloften, feesten en partijen. 
In de voormalige boerderij is de Schenkerij geopend voor wandelaars en fietsers om te lunchen, high tea én is dit de startlocatie voor een rondleiding door Kasteel Aldendriel.

Deze zijn te boeken via de website.
Of buiten de vaste rondleiding data op afspraak.

Kasteel Aldendriel
Kasteel Aldendriel
Kasteelsestraat 6
5451 NZ Mill
Facebook Twitter Instagram