De Hamse Molen

De Hamse Molen

Wanroij

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in het Land van Cuijk is de Hamse Molen, deze naam is afgeleid van de vlakte waarop de molen werd gebouwd; 'Het Hamse veld'.
In de volksmond is deze molen echter beter bekend als de 'De Ster', vanwege de grote ster welke is geschilderd op de beide flanken van de molen.
De Hamse Molen heeft een imposante geschiedenis. Deze gaat helemaal terug tot het jaar 1810, toen in Wanroij werd besloten om een eigen standaardmolen te plaatsen. Dit vanwege het feit dat men voor het malen van graanproducten uit moest wijken naar naburige dorpen, omdat in Wanroij geen molen stond.
Op 10 mei in het jaar 1811 draaide de molen voor het eerst. Vijf generaties lang hebben de Reijnen's de Hamse molen geëxploiteerd. Vooral in de oorlogsjaren 1944-1945 was de Hamse molen een zegen voor de Wanroijse bevolking. Er werd vooral 's nachts gedraaid om de controleurs zoveel mogelijk te ontlopen. Na de oorlog begon de molen tekenen van verval te vertonen.

Opgeknapt
In 1947 deelde de vereniging 'De Hollandsche Molen' aan het gemeentebestuur mee, dat de Hamse Molen hoog nodig aan herstel toe was.
Terecht want de molen zakte letterlijk van ellende in elkaar, vanwege jarenlange verwaarlozing. Na enkele jaren van onderhandelen werd de molen in 1978 herbouwd op de huidige plaats, langs de Molenstraat in de onmiddelijke omgeving van zijn oorspronkelijke standplaats.
De molen heeft vervolgens diverse grote en kleine onderhoudsbeurten gehad. Verder is er verlichting aangebracht waardoor de molen nu ook 's avonds in volle glorie te bewonderen is.

Bijzonder
Denk je aan Nederland dan denk je aan kaas, klompen, tulpen én molens. Nederland is het molenland bij uitstek, omdat de molen symbool staat voor onze strijd tegen het water. Hierdoor trekt Nederland nog steeds veel toeristen. Stonden er 100 jaar geleden nog 10.000 molens te draaien vandaag de dag zijn dat er nog maar een kleine 1000.We mogen in het Land van Cuijk dus wel trots zijn op onze molens, waarvan de Hamse Molen wel een heel bijzonder exemplaar is. Want naast het bewogen leven dat deze molen heeft gehad is hij ook uniek in zijn soort. De Hamse Molen is namelijk de enige gesloten standaardmolen met drie verdiepingen in Nederland. Vele duizenden bezoekers van over de gehele wereld hebben deze unieke molen al bezocht.

Openingstijden: Zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur
Molenaars: Jan Selten en Jos Verberk
Telefoonnummers: 0485 - 452587 en 0485 - 578243

De Hamse Molen
De Hamse Molen
Molenstraat 23
Wanroij
Facebook Twitter Instagram