Cuijk

Cuijk

Een keur aan bezienswaardigheden
Cuijk is het culturele hart van het Land van Cuijk waar u heerlijk kunt winkelen. In het bruisende centrum kunt u rond de imposante Martinuskerk genieten van de serene Beeldentuin. Ook het Romeins Ceuclummuseum en de grote kerk zijn aanraders. U kunt hier ook de oude toren beklimmen. Boven aangekomen kunt u genieten van het panorama van  de meanderende Maas en de Mookerheide. Het Maasplein is het cultureel toeristisch horecaplein waar u heerlijk kunt eten en drinken. Aan dit plein bevindt zich ook de Industry Bioscoop en de Schouwburg. Cuijk is een gemeente voor elk wat wils.

Historie
De naam Cuijk is afgeleid van het Keltische woord 'Keukja', wat kromming of bocht betekent. Dit duidt op de kromming of bocht in de Maas ter hoogte van Cuijk. 'Keukja' werd later verbasterd tot 'Ceuclum', waaruit uiteindelijk de naam Cuijk ontstond.


Honderden jaren voor Christus woonden er al relatief veel mensen in deze streek. De Kelten hielden er vee, bebouwden het land en woonden in grote houten hutten of schuren. Voor hun doden hadden zij extra zorg. Vlakbij het huidige Cuijk zijn enkele jaren geleden resten gevonden van een nederzetting van ca. 700 jaar voor Christus. Ook in Cuijk vond men al in de vorige eeuw sporen uit de prehistorie. Zo werden in 1844 veel ronde grafheuvels aangetroffen uit de bronstijd. In deze heuveltjes waren urnen met menselijke beenderresten bijgezet. Toen Julius Caesar kort voor onze jaartelling Gallië veroverde en de Romeinse invloed doordrong tot ons gebied veranderde er veel.  Een rij van legerplaatsen of Castelia, waarin Romeinse legioenen waren gelegerd, zorgden voor de verdediging. Voorbeelden hiervan zijn Nijmegen, Xanten, Keulen en Bonn. De legerplaatsen waren verbonden met goed begaanbare heerwegen. Een van deze wegen liep van Tongeren naar Nijmegen via Cuijk. Al in de vorige eeuw zijn talloze sporen van deze weg gevonden onder Cuijk en St. Agatha en verder naar het zuiden.
Bij Cuijk was er een brug die onderdeel was van de verbinding van de heerweg. Restanten van deze brug zijn te bezichtigen in Museum Ceuclum.

Weten wat er te beleven valt voor een dagje uit?
Bekijk dan de lokale agenda van Cuijk.

Cuijk