Land van Cuijk wordt innovatieve hotspot

Archief
Nieuwsbericht van donderdag 13 juli 2017
Project versterkt regio als vernieuwende kennisregio in Agro & Food
De provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings-maatschappij (BOM) en AgriFood Capital willen in het jaar 2020 behoren tot de meest duurzame en slimme Agro & Food-regio’s van Europa. Om deze ambitie waar te maken is een zogenaamde versnellingsagenda opgezet. Met deze agenda wordt in een aantal hotspots in Noordoost-Brabant de komende jaren extra energie gestoken. Als innovatieve hotspot in de Agro & Food-branche is het Land van Cuijk één van de geselecteerde regio’s. Met deze selectie krijgt het Land van Cuijk de mogelijkheid haar unieke positie als innovatie- en kennisregio in Agro & Food verder te versterken. Deze versterking krijgt de komende maanden gestalte door het opstellen van een versnellings- en businessplan, als opmaat naar een concreet investeringsprogramma.
 
Duurzaamheid
Naast het genoemde businessplan, zal de komende periode ook een grondige analyse worden gemaakt worden van de verschillende (financiële) ondersteuningsmogelijkheden uit reguliere programma’s en fondsen, bij onder andere AgriFood Capital Werkt!, de provincie Noord-Brabant, de BOM, het Rijk en de EU. Want alleen met een succesvol investeringsprogramma kan de positie van het Land van Cuijk als duurzame en slimme Agro & Food-regio ook echt worden verbeterd. Als actieve deelnemers en promotors, zullen de regionale bedrijven een doorslaggevende rol moeten gaan spelen bij het succes van dit project. Binnen en buiten de regio moet actief worden gezocht naar samenwerking en ondersteuning met en door overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen. Daarvoor wordt na de zomer een startbijeenkomst georganiseerd, waarbij alle beoogde deelnemers zal worden gevraagd zich aan het project te committeren. Tijdens de Bedrijvig Beurs op 13 en 14 september 2017 zal de Innovatieve Hotspot het thema zijn bij de gezamenlijke stand van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk.

Bij de ontwikkeling van de onderdelen van het businessplan staat duurzaamheid centraal. De Agro & Food-branche in het Land van Cuijk positioneert zich tenslotte als een vitale, maatschappelijk gewaardeerde en bedrijfseconomisch gezonde sector, die opereert in evenwicht met de omgeving en met maximale aandacht voor gezondheid, dierenwelzijn en milieu.
 
Ambitie
Om vooral het vestigingsklimaat in de regio verder te verbeteren, heeft het project ambitieuze doelstellingen geformuleerd. De regio wil nationale en internationale bedrijven in de sectoren Agro & Food en Techniek niet alleen aantrekken, maar ook vasthouden; wil krachtigere verbindingen tot stand brengen met andere innovatieve (grens)regio’s, de universiteit Wageningen en de onderwijsinstellingen in Nijmegen, Venlo en Den Bosch, en wil; een gezamenlijk, open innovatieplatform voor optimalisatie in diverse voedselketens oprichten, in het bijzonder voor de vleesverwerkende voedselketens.
 
Pijlers
Ook de drie pijlers van het project (kennis, innovatie, ontmoeting) versterken elkaar en zijn van belang voor het ontwikkelen, boeien en binden van talenten in de regio. Rond de drie pijlers worden ook nu al activiteiten georganiseerd, maar binnen het project worden deze echt met elkaar verbonden.
 
Kennis
Het optimaal delen, overbrengen en verbeteren van kennis in de vleesverwerkende voedselketens, met de focus op het ontwikkelen van talenten. Hierbij kan worden gedacht aan: de bestaande Leerstoel “Pluimvee en Vleesverwerking” in samenwerking met Stork Marel en de Universiteit Wageningen; het opzetten van ‘Regional Skill Labs’; maar ook de bestaande activiteiten Techno Promo en het Smaakcentrum in Cuijk.
 
Innovatie
Het creëren van een inspirerende innovatie-omgeving om nieuwe ontwikkelingen en waardevermeerdering op het snijvlak van voedsel en gezondheid te stimuleren. Voorbeelden: het ´Innovatie Lab’, waarbij een gevarieerde community wordt opgezet om marktwaardige en consument-gerelateerde producten te ontwikkelen, of waarmee grotere ondernemingen in de regio een gezamenlijk innovatiecentrum ontwikkelen.
 
Ontmoeten
Het realiseren van een ontmoetings- en verblijfscentrum door verschillende activiteiten en organisaties bij elkaar te brengen, die elkaar versterken en aanvullen. Voorbeelden van deze activiteiten zijn onder andere: ‘Business House/Sociëteit’, waarbij een fysieke locatie voor ontmoeting en training wordt ontwikkeld, verworven en geëxploiteerd; een vaste uitvalsbasis voor de ‘Business Developer Land van Cuijk’ en/of het Regionaal Bureau Economische Zaken.