Land van Cuijk versterkt toekomst met intrekken van ongebruikte vergunningen
Om de gemeente Land van Cuijk toekomstbestendig te maken, benut de gemeente haar beschikbare ruimte zo goed en slim mogelijk. Daarom trekt Land van Cuijk niet-gebruikte omgevingsvergunningen in voor onder andere bouw en milieu, in zowel landelijke gebied als binnen de bebouwde kom. Dit maakt ruimte vrij voor urgente opgaven zoals woningbouw en verduurzaming van de landbouw.
Omgevingsvergunningen kunnen worden ingetrokken als er een bepaalde periode geen activiteiten zijn uitgevoerd. Gemeente Land van Cuijk had hier nog geen vastgestelde beleidsregels voor.
Wethouder Mark Janssen: “We hebben grote opgaven in onze gemeente. Denk aan het woningtekort en de verduurzaming van de landbouw. Daar hebben we ruimte voor nodig en het helpt ook als we niet beperkt worden door regels die bij een vergunning horen, terwijl er in de praktijk al jaren niets mee gebeurt. Zo kan een woningbouwproject aan de rand van een dorp vlot getrokken worden als een al lang niet gebruikte vergunning voor de bouw van een stal met een geurcirkel wordt ingetrokken. Een op de toekomst gerichte boer die duurzamer wil gaan werken, kan dit ook vaak pas waarmaken als er ruimte voor is”.
Met het intrekken van vergunningen gaat de gemeente zorgvuldig te werk, met ruimte voor maatwerk en overleg, zodat vergunninghouders voldoende tijd krijgen om hun plannen alsnog uit te voeren. Enkele richtlijnen: in de regel wordt pas na minimaal drie jaar overgegaan tot intrekking van de niet (meer) gebruikte vergunning. Ook kan bij een zienswijze de vergunninghouder een extra termijn worden gegund. Op dit moment zijn er 160 niet-gebruikte vergunningen in kaart gebracht. Er volgen er zeker nog meer.