Burgerschapsonderwijs bij ROC Nijmegen

Nieuwsbericht van vrijdag 17 november 2023

“Kunnen zeggen wat je denkt"

Wie wil ik worden in relatie tot mezelf, de ander en de wereld? Met deze vragen reflecteren studenten van ROC Nijmegen het burgerschapsonderwijs. Naast persoonlijke activiteiten en een klassikaal programma worden er Burgerschapsdagen georganiseerd. In het thema ‘democratie’ gaf burgemeester Moorman antwoorden op vragen van de leerlingen tijdens de allereerste Burgerschapsdag.

Terwijl het Boxmeerse Hoogkoor volstroomt met eerstejaars studenten van ROC Nijmegen, locatie Boxmeer, klinkt er opzwepende muziek uit de geluidsboxen. ‘I want to break free’ zingt Queen. Hoe toepasselijk is deze muziek in het thema van de Burgerschapsdag van vandaag: ‘Democratie’. Het doel van Burgerschapsonderwijs is om wederzijds begrip te kweken, jezelf te verrassen door nieuwe mensen te ontmoeten en een andere manier van denken te ontdekken. 

Wat betekent democratie voor de burgemeester?

Verzorgende, Verpleegkunde, Sport en Bewegen, VEVA, Entree en Pedagogisch Werk: leerlingen van deze opleidingen zijn vertegenwoordigd op de allereerste Burgerschapsdag. “Dit zijn studies die ertoe doen”, volgens Burgemeester Marieke Moorman van het Land van Cuijk. Zij opent de dag door vragen te beantwoorden. “Heel veel”, antwoordt ze op de vraag wat democratie voor haar betekent. “Kunnen zeggen wat je denkt en standpunten in mogen nemen, dat is democratie. Betrokken zijn in de samenleving, je bijdrage leveren en omkijken naar een ander, zijn invloeden die de burgers zelf hebben. Wanneer je achttien jaar bent, ga stemmen! Maak je studie af. Het is belangrijk dat mensen zoals jullie met de opleiding die je doet, deelnemen aan de maatschappij.”

Niet stemmen is zonde 

Na de waardevolle boodschap van burgemeester Moorman is het de beurt aan de leerlingen om hun mening te geven. “Wat betekent democratie voor jou?” wordt gevraagd. “Vrijheid om te stemmen.” En “Dat ik mijn mening mag geven,” wordt er geantwoord. Door middel van duimpjes omhoog en omlaag reageren de leerlingen op stellingen. Iedereen ouder dan achttien jaar is verplicht te gaan stemmen. Zowel rode als groene duimpjes worden opgestoken: “Je moet zelf kunnen kiezen wat je doet”, zegt een leerling. Een ander is het er niet mee eens; “Niet gaan stemmen is zonde van je stem.”

Invoelen, meebeslissen en meedoen

Naast deze Burgerschapsdag biedt ROC Nijmegen al haar studenten de mogelijkheid om te kiezen uit specifieke activiteiten die midden in de samenleving plaatsvinden. Oefenen met invoelen, meebeslissen en meedoen, biedt immers perspectief voor hun toekomst. Enkele van hen bezochten ‘MuZIEum’, waarbij ze beleefden hoe het is om blind te zijn. Bij deze persoonlijke activiteiten ontmoeten leerlingen mensen met verhalen, wat het wederzijds begrip vergroot. In het tweede gedeelte van de Burgerschapsdag reflecteren de studenten op deze activiteiten. Vrijheid, het blijkt voor iedere deelnemer van het burgerschapsonderwijs een groot goed te zijn. Inderdaad: I want to break free.