AgriFood Land van Cuijk

Archief
Nieuwsbericht van vrijdag 12 mei 2017
Het najaar van 2016 kenmerkte zich o.a. door de aftrap van een zestal activiteiten rondom Agrifood Land van Cuijk. Tijdens de Ambitiedag bij het Inspyrium in Cuijk op 24 november kwam een grote groep belanghebbenden samen om de ambitie voor 2020 in te kleuren. Begin april 2017 sloten we deze reeks af met een masterclass rondom het thema Water. Dit was de laatste van drie masterclasses waarbij ook de thema’s Bodem en Lucht uitgebreid aan bod kwamen.
 
Masterclass Water
Op maandagavond 11 april vond de masterclass Water plaats bij Landgoed De Barendonk te Beers. De heer Ketelaars, lid van het Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas, trapte af met een betoog over de uitdagingen die ons de komende jaren te wachten staan. Met passie voor zijn vak deelde hij zijn visie over ons waterbeheer in een toekomst waar klimaatverandering een gegeven is. Vervolgens nam Wietse Visser, één van de creatieve breinen achter Hemelswater, ons mee in een verhaal over de waarde van water. Wat kun je er eigenlijk allemaal nog meer mee? En: Hoe kunnen ook burgers met weinig moeite een bijdrage leveren aan water? Als afsluiter konden alle deelnemers kennis maken met het échte hemelse water: bier met als geheim ingrediënt.. regenwater!
 
Agrifood Land van Cuijk in actie
Als opvolger van de Ambitiedag op 24 november 2016, vond in december jl. de Actiedag plaats. Ambities werden omgezet in concrete acties voor zowel de korte, als de lange termijn. De maanden daaropvolgend was het zover! Zowel de projectgroep zelf als de deelnemers van de bijeenkomsten hebben de daad bij woord gevoegd. Zo heeft o.a. Marel een WUR-leerstoel Pluimveevlees en Vleesverwerking gerealiseerd. De leerstoel is een belangrijke stap voorwaarts voor de pluimvee-industrie en de daarbij betrokken bedrijven in de regio Land van Cuijk. De brede kennis over pluimvee onderscheidt het Land van Cuijk van andere regio’s. De innovatie hotspot Land van Cuijk ‘Feeding the Future’ binnen Agrifood Capital wordt dus steeds concreter. 
 
We are food
In 2018 gaat Noord-Brabant de boeken in als Europese Regio voor de Gastronomie (ERG). Binnen regio Land van Cuijk is hiervoor recent een programma-manager aangesteld. Onder het concept ‘We are food’ wordt de komende maanden gewerkt aan een knallend programma voor het Land van Cuijk. ‘Een perfecte gelegenheid om onze helden voor een groot publiek in de spotlights te zetten en de buitenwereld te laten zien wat we hier in deze mooie regio allemaal samen voor elkaar krijgen’, aldus Ingrid Voncken, bestuurlijk kartrekker van het thema Agrifood Land van Cuijk.