Militracks voor groot en klein fotograaf: Mertijn Nelissen
Deel dit artikel ‹ Terug

Militracks voor groot en klein

Geplaatst op: vrijdag 12 mei 2023


Op 20 en 21 mei vindt de 12e editie van Militracks plaats. Met meer dan 140 grote voertuigen. Maar de laatste jaren is er tussen al dat grote verkeer ook veel kleins te vinden. Dat zijn de radiografisch bestuurde tanks, waarbij vooral ook kinderen hun ogen uitkijken.


In Overloon is Militracks al sinds 2010 een bekend evenement voor historische voertuigen uit heel Europa. Daar komen veel bezoekers op af. Volwassenen, maar ook kinderen. Juist voor die laatste groep biedt Militracks sinds enkele jaren iets extra’s. Want op de zondag zijn ook de leden van de vereniging Battle Tanks Nederland erbij. Hun elektrisch aangedreven miniatuur-voertuigen – schaal 1:16 – hebben een eigen plek in het bos. Daar strijden Duitse en geallieerde tanks met elkaar. Slimme elektronica houdt in de gaten welke tanks op elkaar schieten. ’En als een tank geraakt wordt, dan wordt die door de elektronica uitgeschakeld. Einde oefening! Althans voor een paar minuten … Door het kleine formaat van deze voertuigjes blijft het voor iedereen een overzichtelijk schouwspel.


Maar het kan ook nog een maatje groter. En daarmee ook weer een stuk zwaarder. In het bos is één van de heuvels voor de gelegenheid omgedoopt tot Armortek Hill. Op de hellingen daarvan rijden stalen voertuigen rond, van alle strijdende partijen uit de Tweede Wereldoorlog. Met schaal 1:6 praat je dan snel over modellen van meer dan een meter lang. Perfecte replica’s van de originele voertuigen.


Omdat het Overloonse bos zich makkelijk laat omtoveren tot een fijn en groen horecaplein is Militracks zeker op zondag een gezellig dagje-uit. Bovendien is ook het museum dan open, dus een goed moment om kinderen in een vriendelijke atmosfeer iets meer bij te brengen over de Tweede Wereldoorlog.


Kaartjes voor Militracks zijn online te koop via de website www.militracks.nl en, zolang het evenement niet uitverkocht is, ook nog aan de dagkassa.