Deel dit artikel ‹ Terug

Rendier geboren in Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: woensdag 6 juni 2007


In Zoo Parc Overloon heeft één van de rendiervrouwen het leven geschonken aan een gezonde dochter. Vorige week donderdag kwam het jong ter wereld. De kleine was vlak na de geboorte erg zwak maar heeft de eerste kritieke dagen goed doorstaan. Het afgelopen weekend hebben vele bezoekers van het park, de kleine al met een ‘kraambezoekje’ vereerd. Voor Zoo Parc Overloon is het de allereerste keer dat er een rendier wordt geboren!

De dierverzorgers hadden sterk het vermoeden dat de hinde drachtig was, maar waren geen getuige geweest van de dekking. Ze konden daardoor niet met zekerheid zeggen wanneer de dame uitgerekend was. De geboorte van het jonge rendiertje afgelopen week was dan ook een aangename verrassing. De groep rendieren bestaat momenteel uit één volwassen bok, negen volwassen hindes en het pasgeboren jong.

De rendieren, afkomstig uit Aqua Zoo Friesland te Leeuwarden, behoren sinds juli 2006 tot de diercollectie van het park. Voor de rendieren werd destijds een geheel nieuw biotoop ontwikkeld, waar ze succesvol werden geïntroduceerd. Met de komst van de rendieren kreeg Zoo Parc Overloon er een geheel nieuwe diersoort bij. Sinds oktober is er een nieuwe fokman in het park gearriveerd. Dat hij zich prima thuis voelt tussen de dames blijkt wel uit deze geboorte.

Rendieren staan bekend om de enorme afstanden die ze af kunnen leggen. Op zoek naar voedsel kan een kudde wel 2000 kilometer per jaar rondtrekken door hun leefgebied. Tijdens het lopen laten rendieren een duidelijk geklik horen. Dit wordt veroorzaakt door een pees in de poten. Hierdoor kunnen rendieren elkaar horen tijdens de donkere, lange nachten in de poolgebieden, waardoor ze de kudde kunnen volgen.

Rendieren komen uitsluitend op het noordelijk halfrond voor. Het zijn de enige hertachtigen waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes een gewei krijgen. Rendieren zijn vegetariërs en voeden zich onder andere met bladeren, knoppen van bomen en korstmossen.
advertentie