‘Zet je licht aan’. Fietsverlichtingscampagne ‘Zet je licht aan’. Fietsverlichtingscampagne
Deel dit artikel ‹ Terug

‘Zet je licht aan’. Fietsverlichtingscampagne

Geplaatst op: maandag 31 oktober 2022


Om aandacht te vragen voor het belang van goede fietsverlichting geven rector Iedje Heere en wethouder David Sölez de aftrap voor de campagne ‘Zet je licht aan’. Zij doen dit door bij het Merletcollege in Cuijk met biologisch afbreekbare wegenverf het “AAN-sjabloon’ op het schoolplein te spuiten. De pers is van harte welkom bij dit (foto)moment. Plaats: Merletcollege-Cuijk, Katwijkseweg 2, Cuijk. Datum: Donderdag 3 november a.s. Tijd: 08.30 uur – 09.00 uur. 


Nul verkeerslachtoffers

Fietsers in het verkeer zijn bijzonder kwetsbaar en daarom is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. Met name jongeren fietsen vaak in het donker naar of van school en/of de (sport)vereniging. Ze fietsen lang niet altijd met licht. Politie, scholen, overheden en belangenorganisaties als de ANWB en de fietsersbond wijzen voortdurend op het belang van goede fietsverlichting.

Ook de provincie Noord-Brabant ontplooit onder de overkoepelende slogan ‘Brabant gaat voor nul verkeersslachtoffers’ allerlei activiteiten. De focus ligt daarbij o.a. op verkeerseducatie op basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Ook wordt aandacht gegeven aan een veilige deelname aan het verkeer. Daarnaast voert men onderzoeksprojecten uit, bijvoorbeeld naar het voorkomen van spaakbeknelling en het gebruik van een helm op de fiets.


Campagne

Met de provinciale ‘AAN-campagne’ wordt aandacht gevraagd voor het voeren van goede fietsverlichting. De gemeente land van Cuijk haakt hierbij aan door bij het Merletcollege in Cuijk het AAN-sjabloon op het schoolplein te spuiten. Fietsen van schooljeugd worden gecontroleerd en monteurs van een lokale fietsenwinkel voeren ter plaatse zo nodig fietslichtreparaties uit.  


Dezer dagen werkt de gemeente Land van Cuijk ook elders mee aan een gezamenlijke fietsverlichtingsactie voor middelbare scholen in Boxmeer en Stevensbeek. Leerlingen van het Elzendaalcollege in Boxmeer, Metameer Boxmeer/Stevensbeek en het Pro College Boxmeer kunnen op school hun fietsverlichting laten controleren. Deze actie wordt uitgevoerd samen met politie en diverse fietsenmakers uit de regio. De actie richt zich op controle van de verlichting en op reparatie met korting. Vanaf volgend jaar zullen ook de middelbare scholen in Cuijk, Mill en Grave meedoen aan deze actie.


Wethouder Sölez; ‘De gemeente Land van Cuijk wil, net als de provincie Noord-Brabant, naar nul verkeersslachtoffers. Het is om die reden dat we graag aanhaken bij dit soort campagnes. Het effect ervan is moeilijk te meten maar al kunnen we er maar één slachtoffer mee voorkomen, dan is het niet voor niets geweest’.