Roman van schrijfster Ineke Kraijo opnieuw genomineerd Ineke Kraijo
Deel dit artikel ‹ Terug

Roman van schrijfster Ineke Kraijo opnieuw genomineerd

Geplaatst op: maandag 30 mei 2022


De historische jeugdroman Het zwarte jaar van de uit Cuijk afkomstige schrijfster Ineke Kraijo is genomineerd voor de Young Adult Prize 2022. Eerder werd het boek al genomineerd voor de prestigieuze Thea Beckmanprijs en was het een ‘tip van de week’ van ‘De Jonge Jury’.


Het zwarte jaar speelt in 1847 in Ierland. Dat jaar staat in de Ierse geschiedenis bekend als ‘black ‘47’. Ierland werd jarenlang geteisterd door een hongersnood en in 1847 was de situatie heel ernstig. 


Ineke Kraijo: ‘Ik weet nog precies wanneer ik het idee kreeg voor dit verhaal. Ik zat thuis op de bank en luisterde naar Ierse muziek: The fields of Athenry, geschreven door Pete St. John. In dat lied staat Mary met haar baby bij de gevangenismuur om afscheid te nemen van haar man, Michael. Hij heeft graan gestolen en daarom is hij veroordeeld tot verbanning naar Australië. Zij zal haar man dus nooit meer zien. Ik had het lied al tientallen keren gehoord, maar nu zag ik opeens dat er een heel verhaal in zat. Dat ben ik gaan schrijven.’


In het zwarte jaar worden twee verhalen verteld, die van Nora en Mary. Aan het einde van de roman komen die verhaallijnen samen. Nora heeft erg te lijden onder de mislukte aardappeloogst en de honger wordt iedere dag erger. Daarom gaat de vader van Nora met hun laatste geld naar de stad om eten te kopen. Hij keert niet terug en Nora besluit hem te gaan zoeken. Samen met haar zusje Anne zwerft ze door Ierland. Tijdens die tocht ontmoet ze Mary, die door haar man Michael betrokken geraakt bij een verzetsgroep tegen de Engelse overheersers. Weet Mary misschien meer over Nora’s vader?


Ineke Kraijo heeft inmiddels meer dan dertig boeken op haar naam staan en sleepte al verschillende prijzen in de wacht. Op 1 juli wordt de winnaar van deze prijs bekend gemaakt. Behalve Het Zwarte Jaar van Ineke Kraijo zijn er nog twee Young Adult romans genomineerd: Ik geloof in jou van Hinke van Abbema en No fear van Mirjam Schippers.