Deel dit artikel ‹ Terug

In gesprek over de waardering van beroepsonderwijs tijdens VPRO Tegenlicht Meet Up

Geplaatst op: vrijdag 13 mei 2022


We hebben de technische beroepen keihard nodig, maar waarderen ze niet genoeg. De toekomst ligt in handen van de handwerkers. In Nederland wordt nog onderscheid gemaakt tussen hoog- en laagopgeleiden, terwijl de mbo'er van het grootste belang is voor onze samenleving. Hoogopgeleiden zijn niet langer de elite. De toekomst ligt in handen van vakmensen. De broodnodige verandering gaat van de werkvloer komen. Hoe krijgen we de herwaardering voor beroepsonderwijs en handwerk tussen de oren? Woensdag 18 mei organiseren BiblioPlus en De Weijer Boxmeer een VPRO Tegenlicht Meet Up, die deze keer in het teken zal staan van de aflevering ‘De nieuwe elite’. De uitzending start om 19.30 uur op het grote doek. Onder leiding van gespreksleider Tom Verstappen wordt de uitzending – vanaf ongeveer 20.15 uur - besproken met een aantal interessante belanghebbenden uit onze regio. Inspraak van het publiek wordt toegejuicht en gewaardeerd. 

 

Het Land van Cuijk en Maasduinen kent veel technische bedrijven en tal van scholen die opleiden tot mooie beroepen. Hoe kijken onderwijzers, vakmensen, ouders en jongeren uit onze regio aan tegen de ontwikkelingsmogelijkheden en wat kan of moet er in hun ogen anders? Maar vooral, hoe? 

 

De eerste gast die zijn licht op dit vraagstuk zal laten schijnen is Kees Groos. Kees is 20 jaar werkzaam in het jenaplanbasisonderwijs op basisschool de Canadas in Boxmeer. Het jenaplanonderwijs gaat onder meer uit van hoofd, hart en handen. In het thematisch onderwijs is er ruimte voor de totale ontwikkeling van kinderen. Er wordt geleerd op theoretisch, praktisch en sociaal-emotioneel vlak. Kees heeft een bovenbouwgroep en daarom ook steeds te maken met de advisering naar het voortgezet onderwijs.


De tweede gast is Dave Arts. Hij is al verschillende jaren teamleider beroeps- en praktijkgerichte vakken op Metameer en projectleider Sterk Techniek Onderwijs en Sterk Zorg- en Welzijns Onderwijs. Dave deelt graag waarom het van belang is om zoveel als mogelijk leerlingen (ook mavo-havo-vwo leerlingen)  in aanraking te laten komen met beroeps- en praktijkgericht onderwijs en hoe we ze kunnen behouden voor onze regio. Hierbij gaat het aan de ene kant om ontwikkeling van de vaardigheden en de daarbij behorende kennis, aan de andere kant is het van groot belang dat leerlingen ontdekken wat er loopbaantechnisch allemaal aan kansen ligt.


De derde gast is Michel Creemers, eigenaar van Creemers Vastgoedonderhoud uit Vierlingsbeek. Zijn bedrijf telt iets meer dan 30 medewerkers en is gespecialiseerd in schilderwerk, spuitwerk, beglazingswerkzaamheden, timmerwerk en gevelreinigingswerkzaamheden. Michel zit ook in de raad van advies van de schilderschool in Nijmegen. Hij belicht als panellid zijn ervaringen met het beroepsonderwijs maar vertelt ook over de praktijk. Wat is er mooi en wat mist er? 

 

In het publiek zitten genodigde aanjagers. Betrokken ouders en onderwijzers zullen bijdragen aan de discussie. Ook jouw bijdrage is van harte welkom! 

 

Nieuwsgierig geworden? Meld je aan via https://biblioplus.op-shop.nl/170/vpro-tegenlicht-meet-up. Toegang voor bibliotheekleden is gratis, niet-leden betalen €2,50.