Volop Afrikaanse volkskunst in Wereldwinkel Grave! Beeld in makonde stijl
Deel dit artikel ‹ Terug

Volop Afrikaanse volkskunst in Wereldwinkel Grave!

Geplaatst op: woensdag 23 februari 2022


Schenking uit privébezit anonieme klant

 

Sinds enkele dagen staat wereldwinkel Grave in het teken van de Afrikaanse volkskunst. In de etalage en in de winkel zijn veel prachtige beelden, decoratieve- en gebruiksvoorwerpen te vinden. De handgemaakte voorwerpen zijn veelal van ebbenhout gemaakt, een zware houtsoort, zwart van kleur. De meeste ebbenhouten voorwerpen zijn in de Makondestijl uitgesneden, het woongebied van de Makonde, dat in het zuidoosten van Tanzania aan de grens met Mozambique ligt. Maar er zijn ook bijzondere houten muziekinstrumenten, sieraden van de Masai-bevolking en voorwerpen van meerschaum, een soort mineraal.

De uitgebreide collectie is een schenking van een vaste klant van de wereldwinkel, die anoniem wil blijven.

 

Schenking

Eind vorig jaar heeft een vaste klant van de wereldwinkel de hele collectie aangeboden aan de Wereldwinkel. De voorwerpen waren in de zeventiger jaren door haar ouders, die toen een aantal jaren in Tanzania werkten, gekocht en verzameld. De Wereldwinkel heeft de voorwerpen in haar assortiment van fairtrade producten opgenomen, omdat deze aansluiten bij de doelstelling van de winkel, namelijk om gezinnen en ondernemers in ontwikkelingslanden te steunen bij het opbouwen van een beter bestaan.

 

Opbrengst voor Tanzaniaanse bevolking

Omdat de wereldwinkel de hele collectie gratis heeft gekregen hebben de vrijwilligers besloten om de opbrengst van de voorwerpen terug te geven aan een goed doel in Tanzania. Ze hebben daarvoor als project de Miinjeni Women Organization gekozen; een microkrediet-formule door en voor Noord Tanzaniaanse vrouwen in het gebied aan de voet van de Kilimanjaro. Deze organisatie zet allerlei projecten op om gezinnen de kans te bieden om in hun eigen onderhoud te voorzien. Daarnaast ontwikkelen ze projecten om het onderwijs en de gezondheidszorg in arme regio’s te verbeteren.

Meer info hierover op www.miinjeniwomengroup.org.

 

Met eigen ogen!!

Het is beslist de moeite waard om de gevarieerde verzameling van kleine en grote Afrikaanse houtsnijwerk-artikelen zelf te komen bekijken.

Je vindt de Wereldwinkel aan de Klinkerstraat 1 in Grave. De winkel is geopend op maandag t/m donderdag van 13.30 uur tot 17.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 uur t/m 17.00 uur. Je bent van harte welkom in Wereldwinkel Grave, dé fairtrade cadeauwinkel van Grave.