Kunstroute in oudste cultuurlandschap van Nederland Deel dit artikel ‹ Terug

Kunstroute in oudste cultuurlandschap van Nederland

Geplaatst op: dinsdag 11 mei 2021


Kapellenbaan combineert hedendaagse kunst met eeuwenoude regionale kunstschatten

Op verschillende plekken in Brabant en Limburg zijn ze nog te vinden: weg- en veldkapellen. Je vindt ze langs de weg of aan de rand van een dorp. Kapellenbaan voegt hedendaagse varianten aan toe aan wat misschien wel het oudste cultuurlandschap is van Nederland is. Samen met het eeuwenoude regionale kunstschatten vormen deze kapellen een unieke kunstroute in de omgeving van Boxmeer, Cuijk en Gennep. Op de route ontdekt men kunstwerken van artistieke ‘grensverleggers’ als Atelier Van Lieshout, Frank Havermans, Sachi Miyachi en Maria Roosen die met het thema ‘Rust en bezinning’ aan de slag zijn gegaan. De werken zijn stuk voor stuk uniek en maken verbinding met het bijzondere landschap én met de regionale culturele en maatschappelijke tradities.

Tijdens de route ontdekt men ook eeuwenoude unieke kunstschatten zoals het Severijnorgel in Cuijk (1625/1650), het Mauritsraam in het Kruisherenklooster in St. Agatha (1618/1620, de Joodse begraafplaats in Vierlingbeek en de moderne mozaïeken van het Ellen Hofmannplein in Gennep. Nieuwe werken, speciale activiteiten en een educatief programma zijn in voorbereiding.

'Toen we het project bedachten had ik niet kunnen verzinnen dat het oogmerk van onze nieuwe kapellen: het bieden van stilte en afzondering, in deze Corona-tijd zo actueel zou zijn.' Piet de Jonge, curator van Kapellenbaan

Over Kapellenbaan
Kapellenbaan is een project van Stichting Cultuur zonder Grenzen en een initiatief van Antoine Achten. Curator van Kapellenbaan is Piet de Jonge. Hij werkte voorheen onder meer als conservator moderne kunst bij Museum Boijmans Van Beuningen.
Kapellenbaan wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, Provincie Limburg, Kunstloc Brabant, BPD Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, gemeente Gennep en de gemeente Cuijk.

Praktische informatie
De route is gratis te bezoeken per fiets, auto of te voet. Enkele erfgoedlocaties zijn alleen op afspraak te bezoeken of hebben beperkte openingstijden. De routekaart en meer informatie is te vinden op www.kapellenbaan.nl 
advertentie