Deel dit artikel ‹ Terug

Countryfestival in openluchttheater Overloon

Geplaatst op: maandag 21 juni 2010


Liefhebbers van bluegrass, cajun, zydeco, en folk kunnen deze zomer in Overloon ruim aan hun trekken komen in het pas heropende openluchttheater Victoriaklef. Dat begint met een nieuw countryfestival op zaterdagavond 26 juni en zondagmiddag 27 juni. Op zaterdagavond is de band Calyx te gast met hun theaterprogramma The History of Country Music. Calyx won in 2007 de Dutch Country Music Award voor Concert van het Jaar voor dit programma, dat de ontwikkeling van de countrymuziek vanaf 1920 tot nu toont en een inzicht geeft in de verschillende stijlen binnen het genre. Daarbij worden echte countryinstrumenten gebruikt zoals de fiddle, 5-snarige banjo, dobro en autoharp. In 2009 won Calyx nogmaals de hoofdprijs toen hun gelijknamige album werd uitgeroepen tot album van het jaar. The History of Country Music is een aaneenschakeling van dertig bekende songs en verhalen, met videobeelden die het publiek de historische, culturele en sociale achtergronden van country muziek tonen.

In het voorprogramma speelt John Schets. Hij is een singer en songwriter van Nederlandse bodem en geeft een eigen kijk op country muziek.

Op zondag wordt het allemaal iets frivoler. De band Babes in the Grass bestaat uit drie dames die met hun mengelmoes van folk, bluegrass, 'gouwe ouwen' en een flinke dosis humor een sfeer weten te scheppen waar de meest verstokte pessimist nog vrolijk van zou worden. Op luchtige wijze bezingen en bespreken de dames onderwerpen als dieeten, liefdesverdriet, schoonmoeders, knellend ondergoed en gokverslaving.

Aansluitend treedt die zondagmiddag het duo Heartstrings op. Zoals de naam al doet vermoeden, spelen Elly Beurskens en Bruno van Hoek hun muziek, simpel en recht vanuit het hart. Ze gebruiken daarbij de snaarinstrumenten die typisch zijn voor de ouderwetse country en bluegrass: banjo, dobro, mandoline en gitaar. De muziek is in de traditionele duet stijl van bijvoorbeeld de Louvin Brothers en de Lilly Brothers. Modernere stukken maken ook deel uit van hun repertoire maar worden op zo'n manier vertolkt dat het toch in de gehele sfeer past. De focus ligt op de samenzang, hun inventieve manier van het bespelen van de instrumenten, de variatie in de keuze van nummers en een sobere maar smaakvolle benadering van Amerikaanse country traditie. Niet alleen in de Nederlandse country-, folk- en bluegrass scene is Heartstrings bekend, ook in Duitsland, Denemarken en de Verenigde Staten hebben ze op het podium gestaan en ze zijn regelmatig in Engelse folk- en bluegrass cafe's te vinden.

Kaarten voor deze concerten zijn o.m. te koop bij de Plus, café Bos en Berg en het oorlogsmuseum in Overloon en zolang de voorraad nog strekt ook vanaf een halfuur voor aanvang aan de kassa van het openluchttheater zelf. Een passepartout dat zowel zaterdag als zondag toegang geeft kost maar tien euro.

Prijs:
De entree bedraagt € 6,50 per voorstelling. Een passepartout voor beide dagen kost € 10,00.

www.openluchttheateroverloon.nl
advertentie