Deel dit artikel ‹ Terug

Grave brengt burgergeschiedenis in beeld

Geplaatst op: zondag 28 maart 2021


Op maandag 29 maart a.s. om 14.00 uur zal burgemeester Roolvink op de Markt in Grave een eerste attentiesteen liggen in een reeks van eenentwintig. De attentiestenen brengen de burgergeschiedenis van Grave in beeld. In verband met corona worden er geen verdere activiteiten georganiseerd rond de eerstesteenlegging. De pers is echter welkom voor een fotomoment en er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

Burgergeschiedenis
Naar de geschiedenis van Grave is veel onderzoek gedaan. Talloze boeken en andere publicaties zagen daarover het licht. In bijna alle gevallen ging het dan echter over Grave als vestingstad en over de militaire geschiedenis. Minder bekend is de geschiedenis van de inwoners; de burgergeschiedenis. Om inwoners en bezoekers te wijzen op bijzondere locaties of gebouwen in de stad worden eenentwintig attentiestenen gelegd. Het gaat daarbij om locaties of gebouwen die weinig tot niets met het vestingverleden te maken hebben.

Eenentwintig
Op 29 maart a.s. om 14.00 uur zal burgemeester Roolvink, daarmee een van zijn laatste handelingen als burgemeester verrichtend, op de Markt een attentiesteen leggen. De steen wordt gelegd, daar waar voorheen een muziekkiosk stond. De Markt met kiosk vormden in vroeger dagen regelmatig het fysieke middelpunt van muzikale feestelijkheden. De attentiesteen op de Markt is de eerste in een reeks. Later zullen nog attentiestenen worden gelegd op onder andere de Botermarkt (locatie stadspomp), de Hoofschestraat (geboortehuis vliegenier Jan Hondong) en de Ruyterstraat (devotiekapel pater Jean Berthier). Uiteindelijk zullen eenentwintig attentiestenen worden gelegd.
De stenen worden verbonden door een (toeristische) wandelroute, beschreven in een brochure.

Alledaags
Met de attentiestenen worden verdwenen gebouwen en bijzondere locaties weer tot leven gebracht. Geschiedenis wordt weer invoelbaar. En nu eens niet de geschiedenis van de vesting of het militaire verleden. Hoewel burgergeschiedenis en vestinggeschiedenis in Grave nooit helemaal los van elkaar gezien kunnen worden.