‘Taal aan de Maas’ gaat niet door Deel dit artikel ‹ Terug

‘Taal aan de Maas’ gaat niet door

Geplaatst op: maandag 8 februari 2021


LAND VAN CUIJK- Het eerder aangekondigde festijn ‘TAAL AAN DE MAAS’, op 13 maart 2021 in de Schouwburg in Cuijk, gaat niet door. Dat heeft de Stuurgroep van het regionale schrijversplatform De Kneep besloten.

De huidige coronamaatregelen beletten een programma met bezoekers en een eerder geopperd plan om dat via een livestream uit te zenden, stuit op te veel weerstand. ‘Taal is bij uitstek een communicatiemiddel van mens tot mens’, aldus voorzitter Willem van Beek. ‘In het programma waren enkele interactieve momenten met het publiek voorzien en die zouden nu niet kunnen en daarmee wordt inbreuk gemaakt op het hele programma. Dat doet aan de opzet geen recht.’ Ook de hoge kosten van een dergelijke voorziening hebben een rol gespeeld bij het besluit.

Het jaarlijkse taalfestijn (eerder het Boek&Bal) van De Kneep, is gekoppeld aan de landelijke Boekenweek. Er zijn aanwijzingen dat deze week verplaatst gaat worden, totdat ook de boekwinkels weer opengaan. Of ‘Taal aan de Maas’ ook verplaatst wordt naar een eventuele nieuwe Boekenweek, is op dit moment nog onduidelijk. De Stuurgroep neemt daarover een besluit zodra meer bekend is over de datum.

‘Taal aan de Maas’ zou ook de start zijn van een serie van kleinere festijnen in de vier gemeenten, die per 1 januari 2022 de nieuwe gemeente Land van Cuijk gaan vormen. Deze vier festijnen gaan wél door, meldt de voorzitter van De Kneep. Maar ook voor de vorm waarin deze doorgaan is van belang hoe de coronamaatregelen zich in de tijd ontwikkelen. .

In deze festijnen zal de nadruk liggen op lokaal taaltalent. De burgemeesters van de vier gemeentes zijn uitgenodigd mee te schrijven aan een ‘schakelverhaal’, waarvan schrijfster Lotte Samarah Hermens het begin op papier zet. De wethouders zijn uitgenodigd ‘haiku’s’ (een Japanse dichtvorm) te maken. Hun inbreng zal een vast onderdeel zijn van de vier festijnen, die in de loop van dit jaar in de diverse gemeentes worden gehouden. Wellicht dat een eerste festijn in juli gehouden kan worden in Mill en St. Hubert.

Ook de inwoners worden opgeroepen zich te uiten over de overgang naar een nieuwe gemeente. Door het maken van een gedicht, een verhaal over hoe het was of worden zal, een herinnering, een droom. Meer daarover (de spelregels) is te lezen op de website van De Kneep, waar ook actuele informatie te vinden is over de voortgang van ‘Taal aan de Maas’: www.dekneep.nl

advertentie