Deel dit artikel ‹ Terug

Expositie Richard Smeets in Gennep

Geplaatst op: vrijdag 11 juni 2010


Hoofdrol voor het artistieke scheppingsproces tijdens ‘In Progress’ van Richard Smeets

Van zaterdag 19 juni tot en met zondag 18 juli a.s. exposeert de in binnen- en buitenland veelgeprezen Gennepse kunstschilder Richard Smeets (1955) met een unieke expositie in Museum Het Petershuis in Gennep. De expositie zal door Smeets worden gebaseerd op het tonen van het artistieke wordingsproces van zijn schilderijen. Van de eerste schetsen en studies op papier, tot en met het schilderij in wording. Hiermee wordt het publiek een onthullende inkijk gegund in de werkwijze van een bekend beeldend kunstenaar uit de regio.

Juist door het tonen van schilderijen die nog in ontwikkeling zijn is deze expositie, die door Richard Smeet de toepasselijke titel ‘In Progress’ heeft meegekregen, zo bijzonder van opzet. Schetsen en voorstudies op papier maken prominent deel uit van de expositie. Die vormen een terugblik op de lange weg die door de kunstenaar wordt afgelegd naar zijn eindbestemming: het voltooide schilderij. Vooral de wisselwerking tussen papier en doek valt op. Het papier is dienstbaar aan het doek, en het doek is dienstbaar aan het papier. De meeste schilderijen maken deel uit van het thema ‘Tafelgesprekken’, ontstaan naar aanleiding van een verblijf van Richard met een aantal collega’s in Frankrijk. Richard Smeets voltooit zo’n 10 tot 15 grotere werken per jaar. Doeken van de kunstenaar zijn wereldwijd zeer gewild. Recent werk vond haar weg naar o.a. Denemarken, Zwitserland, Italië en Zuid-Afrika. In 1998 verraste Smeets met de lancering van zijn project ‘Art on the Road’, bestaande uit een tiental vrachtwagens met grote afbeeldingen van zijn kleurige schilderijen op de laadwagen. Deze vormen tot op de dag van vandaag opvallende, artistieke verschijningen op de doorgaans grauwe Europese wegen.

De expositie van Richard Smeets opent haar deuren voor het publiek op zaterdag 19 juni a.s. en is te bezichtigen tot en met zondag 18 juli. Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl. Voor meer informatie over Richard Smeets zie www.richardsmeets.com.

Wie is Richard Smeets?
Richard Smeets (1955) genoot zijn artistieke opleiding aan de Stadsacademie van Maastricht. Hij ontwikkelde zich daarna tot kunstschilder die zowel in binnen- als buitenland veel aanzien geniet. Halverwege de jaren tachtig verraste hij de kunst met zijn lyrische, half abstracte schilderijen of, zoals de kunstcriticus Ed Wingen het omschreef, ‘met de beweeglijke schriftuur van een schilder die vooral stemmingen vastlegt, een bepaalde sfeer weergeeft.’

In de jaren tachtig waren er de strandscènes en de hondengevechten, Spaanse landschappen en, na zijn reis naar Azië, de reeks ‘Asian Touch’. In de jaren negentig volgde de serie ‘Denkend aan Holland’, om vervolgens plaats te maken voor het Rozenproject, een reeks werken waarin de roos centraal staat, als metafoor voor het leven en de dood. Naar aanleiding van een verblijf met een aantal collega’s in Frankrijk ontstaat de serie ‘Tafelgesprekken en begin 2005 ontwikkelde zich langzaam een nieuw thema, ‘La Danza’. Dit is ook de titel van het in 2009 verschenen boek over het werk van Richard Smeets.
advertentie