Deel dit artikel ‹ Terug

Weer horen na vijftig jaar doofheid

Geplaatst op: dinsdag 20 oktober 2020


Hoe een Groeningse boerendochter na vijftig jaar stilte de wereld van geluid herontdekte

Anneke Arts-Theunissen uit Boxmeer, geboren in Groeningen, was bijna vijftig jaar van haar leven doof. Dankzij moderne technologie kon ze vanaf haar 62e weer horen. Hoe het haar lukte een zo normaal mogelijk leven te leiden tijdens die halve eeuw doofheid, én hoe ze de ‘wereld van geluid’ ervoer daarna, is te lezen in haar boek ‘Horen met mijn ogen’, dat vorige week is verschenen.

Als Anneke Arts kwam ze tijdens de oorlogsjaren, in 1943, ter wereld in een boerengezin dat weldra een gróót gezin zou zijn. Haar ouders moesten in de jaren van wederopbouw alle tijd en energie steken in het boerenbedrijf en het grote gezin. Zo kon het gebeuren dat Anneke’s doofheid, die zich tijdens haar kinderjaren langzaam ontwikkelde, niet de nodige aandacht kreeg die het eigenlijk verdiende.
Rond haar 12e jaar kan het Groeningse meisje zo goed als niets meer horen. Ze legt zich erbij neer dat haar verdere leven een leven in stilte zal zijn. Door zichzelf te leren liplezen en dankzij een groot aanpassingsvermogen, slaagt ze er toch in een zo normaal mogelijk leven te leiden.
De wereld van geluid blijft haar toch intrigeren. De man met wie ze later trouwt en ook haar kinderen doen er alles aan om haar handicap te doen vergeten, maar het gemis blijft voelbaar. Als op haar 62e zich de mogelijkheid voordoet om een cochleair implantaat in haar schedel ingebracht te krijgen, grijpt ze die kans aan.
Vanaf dat moment kan ze weer horen. Maar ze wordt overweldigd door een kakofonie aan geluid. Opnieuw wordt er een groot beroep op haar aanpassings- en doorzettingsvermogen gedaan. Dat brengt ze tot een goed eind en inmiddels, ze is nu 77, kent ze de wereld van het geluid door en door.
In het tweede deel van haar leven ontdekt ze dat ze heel creatief is. Ze slaat aan het boetseren en aan het schrijven. Het ene na het andere verhaal vloeit uit haar pen en het blijken vooral verhalen te zijn waarin ze de problemen van zich afschrijft waar ze tijdens haar doofheid tegen aanliep. Nu zijn die verhalen gebundeld in het boek ‘Horen met mijn ogen’. Verdrietige gebeurtenissen worden afgewisseld door vrolijke anekdotes. Het resultaat is een even boeiend als hartverwarmend levensverhaal.

‘Horen met mijn ogen’ is uitgegeven door de Boxmeerse Uitgeverij Reinaert, telt 160 pagina’s en kost 17,50 euro. ISBN 978 94 92 797 070. Te bestellen bij de uitgever (www.uitgeverijreinaert.nl) en onder meer te koop bij Van Dinter Media te Boxmeer.