Deel dit artikel ‹ Terug

IVN de Maasvallei wint de zesde Dr. PeelenCultuurprijs

Geplaatst op: maandag 31 mei 2010


Op zondag 30 mei hebben burgemeester K. van Soest en wethouder W. Hendriks-van Haren de Dr. PeelenCultuurprijs 2010 uitgereikt aan IVN de Maasvallei. Het IVN heeft de prijs gewonnen vanwege haar inzet voor het opnieuw in de belangstelling brengen van het heggenvlechten en haar initiatief voor een jaarlijks Nationaal Kampioenschap Heggenvlechten. De beide andere genomineerden, Willem den Hartigh en Henk Verberk, ontvingen een oorkonde.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst, voorafgaand aan de culturele manifestatie BoxMeerCultureel, vond de zesde uitreiking van de Dr. PeelenCultuurprijs plaats in Cultureel Centrum De Weijer. Na een officiële opening door burgemeester K. van Soest en wethouder W. Hendriks heeft iedere genomineerde zichzelf eerst op eigen wijze gepresenteerd met film- of diapresentatie. De muzikale omlijsting werd verzorgd door saxofoniste Anne Raafs met pianobegeleiding door Hans Kalberg.

Na een toelichting op de nominaties van de kandidaten had wethouder Hendriks de eer om bekend te maken dat IVN de Maasvallei de winnaar is van de Dr. PeelenCultuurprijs 2010.

De prijs is naar IVN de Maasvallei gegaan voor haar inzet voor het opnieuw in de belangstelling brengen van het ambacht heggenvlechten. Het IVN is de grote drijvende kracht achter het Nationaal Kampioenschap (NK) Maasheggenvlechten en verbindt dit evenement met tal van activiteiten voor jong en oud. Het NK is daardoor een aantrekkelijk en levendig evenement en trekt een groot publiek.
Ook door haar vele andere activiteiten, excursies en cursussen voor jong en oud laat het IVN bewoners en bezoekers van de gemeente in velerlei opzichten genieten en kennismaken met de bijzondere aspecten van het Boxmeerse cultureel natuurerfgoed.
Uit handen van burgemeester Van Soest en wethouder Hendriks ontving Marius Grutters namens het IVN de Dr. PeelenCultuurprijs. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van Dr. Peelen, gemaakt door kunstenaar Sias Fanoembi, èn een geldbedrag van € 500,-.

Sinds 2005 overhandigt de gemeente jaarlijks de Dr. PeelenCultuurprijs aan een inwoner, vereniging of organisatie die iets bijzonders betekent voor de gemeente Boxmeer op het gebied van cultuur.
De prijs is in voorgaande jaren gewonnen door harmonie Semper Unitas uit Sambeek (2005), galeriehouder Thijs Bastiaans (2006), Herman Jan van Cuijk (2007), door fanfare Vriendenkring Overloon samen met Het Overloons Toneel (2008) en door Jan van Neerven (2009).

De prijs is vernoemd naar Dr. Peelen (1601-1667), die op erg veel en met name op sociaal-culturele gebieden, actief is geweest in Boxmeer. Een onafhankelijke selectiecommissie, de Commissie Dr. PeelenCultuurprijs gemeente Boxmeer, heeft de inzendingen beoordeeld en de drie genomineerden voorgedragen.
advertentie