Deel dit artikel ‹ Terug

Dag van ons Brabants Platteland in Beers

Geplaatst op: vrijdag 21 mei 2010


Op zondag 30 mei vindt de vijfde editie plaats van de Dag van ons Brabantse Platteland. Centrale locatie is ditmaal landgoed De Barendonk in Beers. De Dag begint om 12.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

De Dag van ons Brabants Platteland wordt georganiseerd door reconstructiecommissie Peel en Maas, in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Brabant. Het reconstructiegebied Peel en Maas omvat de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill, Sint Anthonis, Uden, Veghel, Boekel en Landerd.

Tijdens de Dag van het Platteland kan op De Barendonk een ‘streekmarkt’ wordt bezocht met onder meer producten uit de eigen regio, de première van een nieuwe film over het gebied Peel en Maas en sprekende voorbeelden van plattelandsvernieuwing. Ook aan de jeugd is gedacht. Zij kunnen deelnemen aan een quiz, zich vermaken in het Kinderland en het mysterieuze Kabouterpad lopen. Daarnaast wordt een knutselhoek ingericht, waar kinderen een klomp kunnen ‘pimpen’. De fraaist beschilderde klompen maken kans op een leuke prijs.

Boerderijen bezoeken
De Dag van het Brabantse Platteland speelt zich niet alleen af op en rond De Barendonk. Vanaf de centrale locatie kunnen met busjes, skelter of eigen vervoer twee boerderijen (melkveebedrijf Hermanussen en kampeer- en zorgboerderij De Tienmorgen) en het Nationaal Veeteeltmuseum worden bezocht. Alle bestemmingen liggen op korte afstand van De Barendonk.

Bij melkveebedrijf Hermanussen, onderdeel van landgoed De Barendonk, kunnen bezoekers een kijkje nemen in de moderne koeienstallen en zien zij hoe een melkrobot werkt.

Kampeer- en zorgboerderij De Tienmorgen is het levenswerk van Stef en Lenie Gosens. Zij brengen het land rond hun zorg- en recreatieboerderij terug in de oude, natuurlijke staat terug. Zoals het er veertig jaar geleden ook uit zag. Met meidoornheggen, poeltjes, fruitbomen en houtwallen.

In het Nationaal Veeteelt Museum komen bezoekers alles te weten komen over de ontwikkeling van de veeteelt en hoe belangrijk kunstmatige inseminatie daarin is geweest.

Meer informatie over de Dag van ons Brabants Platteland? Kijk op www.brabant.nl/onsplatteland.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
De Dag van ons Brabants Platteland maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Peel en Maas.
advertentie