Deel dit artikel ‹ Terug

De mannen die Gennep bevrijdden geëerd in Museum Het Petershuis

Geplaatst op: dinsdag 28 januari 2020


ONZE BEVRIJDERS IN BEELD

 De gemeente Gennep werd op 11 en 12 februari 1945 bevrijd tijdens de Operatie Veritable, ook bekend als de Slag om het Reichswald. Deze grootscheepse militaire operatie van de Britse 21e Legergroep stond onder leiding van veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het was de noordelijke helft van een tangbeweging om het gebied tussen de Roer en de Rijn te bevrijden. De operatie vond plaats tussen 8 februari en 11 maart 1945. De geallieerden verloren hierbij 23.000 manschappen. De Duitsers hadden 38.000 doden en gewonden te betreuren en er werden nog eens 52.000 Duitsers krijgsgevangen gemaakt.

De bloedige strijd die in en rond het geëvacueerde Gennep werd gevoerd is na de oorlog diverse malen herdacht in aanwezigheid van veteranen die deel uitmaakten van deze troepenmacht. Ook tijdens de herdenking van 75 jaar vrijheid, in het weekend van 15 en 16 februari, zullen enkele van hen de plechtigheden in Gennep bijwonen.
Uit waardering voor onze bevrijders heeft de Stichting Veritable een expositie samengesteld waarin veteranen die ons de afgelopen decennia hebben bezocht, nogmaals in herinnering worden gebracht. Deze thema-expositie ‘ONZE BEVRIJDERS IN BEELD’ is van zondag 2 februari t.e.m. zondag 8 maart 2020 te zien in Museum Het Petershuis en wordt op zaterdagmiddag 1 februari om 15:00 uur geopend door burgemeester Willibrord van Beek.

Museum Het Petershuis is gevestigd op het adres Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 16:30 uur; tijdens het carnavalsweekend (22 en 23 februari) gesloten. De toegang is vrij; er wordt een donatie gevraagd waarvan u zelf de hoogte bepaalt. Meer informatie is te vinden op www.museumhetpetershuis.nl
advertentie