Deel dit artikel ‹ Terug

Bekendmaking naam nieuwe grote gemeente

Geplaatst op: maandag 14 oktober 2019


De gemeenten Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis vormen per 1 januari 2022 een nieuwe grote gemeente. Vrijdag aanstaande wordt rond 17.30 de naam van de nieuwe grote gemeente live via tv en radio door de regionale zender Omroep Land van Cuijk bekend gemaakt. Ook op de facebookpagina’s en Twitteraccounts van de 3 gemeenten, is dan te zien wat de nieuwe naam wordt.

Inwoners zonden meer dan 1000 suggesties voor een nieuwe naam in. De naamgevingscommissie bestaande uit 9 inwoners uit de 3 gemeenten, koos er onder leiding van René Bastiaanse 3 uit. Van de ruim 55.000 stemgerechtigden brachten 20.149 hun stem uit op een van de 3 namen. Hieronder de namen met de motivatie van de commissie nog eens op een rij.

Gemeente Land van Cuijk: heel veel inzenders van de drie gemeenten, dus ook die uit Boxmeer en Sint Anthonis, gaven de voorkeur aan de naam Land van Cuijk. De motivatie was tamelijk eensluidend: de naam is historisch correct, voelt vertrouwd aan, is ingeburgerd, ligt goed in het gehoor, sluit aan bij de toeristische promotie en bij de naamgeving van heel wat bedrijven en instellingen en is ten slotte ook toekomstbestendig: Grave en Mill kunnen zich er nu of later zo bij aansluiten.

Gemeente Maasbroek: deze naam geeft op subtiele maar treffende wijze de ligging aan van de nieuwe gemeente (tussen Peel en Maas). Een broek is namelijk een toponiem voor een drassig gebied dat veelvuldig in de regio voorkomt en is ontstaan door afwatering uit de Peel. Het broeklandschap is terug te vinden in zowel Cuijk, Boxmeer als Sint Anthonis en mag kenmerkend voor de streek worden genoemd.

Gemeente Maasheggen: het gebied is vorig jaar benoemd tot Unesco-biosfeergebied, hetgeen het uitzonderlijke karakter van het natuurgebied ook internationaal onderstreept. Door deze erkenning zal de naamsbekendheid ongetwijfeld groeien.

Foto bron: Kay Lucas - Young Talent Group
advertentie