Deel dit artikel ‹ Terug

Natuur, food & de seizoenen op Pluk & Oogstfeest

Geplaatst op: donderdag 10 oktober 2019


Zondag 13 oktober wordt voor de vierde maal het Pluk & Oogstfeest gevierd op landgoed Tongelaar in Mill. Dit keer is er nog meer verdieping gezocht in het thema ‘food’ en ‘natuur’. Het Pluk & Oogstfeest gaat over het vieren van tradities, over eerlijk en heerlijk eten. En dat alles op Bourgondische wijze. “Het moet vooral gezellig zijn!”, aldus de organisatie van Kasteel Tongelaar. Samen met 120 vrijwilligers, boeren, tuinders en koks wordt het leven met de seizoenen en de natuur weer dicht bij de ruim 7000 bezoekers van dit feest gebracht.

Van Akker tot Pannenkoek
Samenwerking hiervoor is gezocht met ZLTO, Boert Bewust en ROC de Leijgraaf. Ingeborg Vriends: “Wij vinden het belangrijk dat groot en klein leert waar ons voedsel vandaan komt, over pure smaken en hoe je verspilling voorkomt. Wij laten dat op speelse wijze zien. Kinderen kunnen in de Boerenweide hun eitjes, melk en meel direct bij de boer halen om er daarna zelf pannenkoekjes van te maken. Of bij Teun de Bakker in het oude bakhuisje Tarte Tatin bakkken. Zo eenvoudig en leuk kan het zijn!”

Martien Bos en Monique Nelson van het Smaakcentrum gaan masterclasses gezond koken geven, alleen voor kinderen. En de ZLTO laat op de Oogsttafel zien wat er allemaal groeit en bloeit op de akkers.

Biergaarde en Goei Gerei Foodcourt
“Niks geen food-trucks uit Amsterdam”, vertelt Ad Berends (voorzitter Een Goei Leven Land van Cuijk) trots.” Al het eten en drinken in de Goei Leven weide komt gewoon uit onze eigen regio! Brouwerij de Blauwe Knoop verzorgt met collega-brouwers de Biergaarde. In de ROC food-truck maken Jeroen van den Heuvel en zijn leerlingen Millse Waterzooi van groentes van An ’t Hoag en ijs van rabarbermeisje Corine Ermers uit Mill. De boeren uit kookboek ‘Goei Gerei’ zorgen samen voor lekkers van de grill en oven. En dan hebben we natuurlijk ook nog het beroemde ‘Buffet des Overvloeds’ van de Smaakmakers op het binnenplein van het kasteel.”

Duurzaamheid en insecten-chocolade-fondue
Thema’s met betrekking tot de toekomst worden zeker niet geschuwd. Eten we over 50 jaar allemaal insecten? En hoe ziet ons mooie (boeren)landschap er dan uit?
Brabants Landschap laat 8 amateur-fotografen uit de regio exposeren in de boomgaard met prachtige natuur-foto’s uit het Land van Cuijk. Voor durfals is er de insecten-snoepkraam waar je kan chocolade fonduen met sprinkhaan of probeer eens een meelwormen-lollie!

Ook verspilling en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s dit jaar. Plastic wordt geweerd; aan de kraampjes op de Smaakmarkt zijn geen plastic tasjes te krijgen, afval wordt gescheiden en de spandoeken en banners van vorig jaar zijn ge-upcycled tot shoppers door een naai-atelier.

Workshops en Food-tour

Naast alle kinderactiviteiten en de grote Smaakmarkt kun je ook reserveren voor de kruidenwandelingen, de workshops of de Food-tour. Er zijn workshops ‘Food-photography’ en ‘de Geheimen van the Dutch Oven’. Tijdens de Food-tour neemt trendwatcher Reggie van der Ven je mee naar de meest vernieuwende deelnemers van de Smaakmarkt voor het verhaal achter het product. Een soort ‘Meet the maker’ waarbij er ook geproefd wordt. Meer info of reserveren: plukenoogstfeest.nl/programma

Het Pluk & Oogstfeest wordt georganiseerd door Stichting Brabants Landschap, Stichting Ontdek Mill, ZLTO, Boert Bewust en Kasteel Tongelaar.
Met dank aan Klomp Keukens, Hans van den Oever speeltoestellen, Onder de Kersenboom, Fa. PJ de Vet & Zonen, Garage Karel Hol, Dock4 Studio’s, Kees Lucassen, MSC Aldendriel Mill en Sprong Vooruit Manege.

Het Pluk & Oogstfeest

Zondag 13 oktober van 11:00 - 18:00 uur
Kasteel Tongelaar, autonavigatie Hoogedijk Mill
Toegang gratis, betaald parkeren € 3,00
Strippenkaart voor de kinderactiviteiten € 5,00

Vanwege de verwachtte drukte vragen wij iedereen zoveel mogelijk met de fiets te komen!


Foto: Kristel Beelen van Mooi & Mooi Fotografie 
www.plukenoogstfeest.nl10 bijlagen
advertentie