Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuwe fietsroute ‘van Bezetting tot Bevrijding’

Geplaatst op: vrijdag 27 september 2019


Het aanbod van fietsroutes in de gemeenten Landerd en Mill & Sint Hubert is sinds kort uitgebreid. De nieuwe fietsroute vertelt het indrukwekkende verhaal van de gebeurtenissen in het gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘Van Bezetting tot Bevrijding’. Een mooie samenwerking tussen het Platform Toerisme Landerd en Ontdek Mill. Beide voorzitters zijn dan ook erg blij met het resultaat.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft er veel afgespeeld in deze regio wat bepalend is geweest voor het verloop van de oorlog. De sporen zijn op diverse plekken nog aanwezig.
Bart van Hees, voorzitter ontdek Mill, vertelt: ‘Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Mill vormt de Slag bij Mill, de eerste gevechtshandelingen op Nederlandse bodem en de start van de Tweede Wereldoorlog voor Nederland. Hierbij werd de Peel-Raamstelling door de Duitse troepen doorbroken. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 ontspoorde een Duitse pantsertrein op het zogenaamde Duits lijntje. Op de plek waar dat gebeurde staat nu het ‘aspergemonument’. De resten van de verwrongen ijzeren balken (asperges) zijn nog zichtbaar aanwezig’. In Landerd, een stukje verderop, staat een silhouet van corten-staal van een bewoonster van de Millsebaan welke ooggetuige was van deze gebeurtenis. Zij vertelt het persoonlijke verhaal van de ontspoorde pantsertrein zoals zij dat destijds ervaren heeft. De fietsroute leidt u langs deze en nog veel meer sporen uit de Tweede Wereldoorlog.
Gerard Selten is voorzitter van het Platform Toerisme Landerd. ‘Mill en Landerd zijn door deze (en nog vele andere) sporen van de oorlog met elkaar verbonden. Nu is dat te zien en te beleven door middel van deze nieuwe fietsroute. De route is niet alleen interessant vanwege het cultureel erfgoed maar is zeker ook de moeite waard door de prachtige natuur, het afwisselende landschap en de gezellige dorpen’. ‘Een aanrader’ vinden beide voorzitters, ‘we zijn erg blij met deze samenwerking’.

De route is verkrijgbaar bij diverse toeristische punten en te downloaden via www.vvvlanderd.nl of www.ontdekmill.nl en via route.nl
advertentie