Deel dit artikel ‹ Terug

Subsidie voor gedenkteken Titus Brandsma

Geplaatst op: donderdag 15 augustus 2019


Het college van B&W heeft een subsidiebedrag van € 5000 beschikbaar gesteld voor de realisatie van een gedenkteken van Titus Brandsma door de Stichting Gedenkteken Titus Brandsma Boxmeer. Voor het overige deel van het benodigde bedrag is door deze stichting een sponsoractie gestart.

Kunstsmid Juul Baltussen heeft van het gedenkteken een schaalmodel gemaakt. Meer informatie over Titus Brandsma, het gedenkteken, de kunstsmid en de stichting is te vinden op de speciale website over Titus Brnadsma. 

Eerder maakte de stichting zich al sterk voor het vernoemen van een straat of plein naar Titus Brandsma. Het toen nog naamloze plein aan de Burgemeester Verkuijlstraat (tegenover Jan Linders) heeft sinds december 2018 de naam Titus Brandsmaplein. Hier komt ook het gedenkteken te staan.

Titus Brandsma (1881-1942), was een in Friesland geboren verzetsheld en verdediger van het vrije woord. Hij werd karmeliet in het klooster in Boxmeer en woonde hier enkele jaren. In verschillende Europese steden en ook in ons land staan al gedenktekens. Het realiseren van een gedenkteken hier, ziet de stichting als een uitgelezen kans de verbondenheid tussen Titus Brandsma en de gemeente Boxmeer blijvend in ere te houden.

Er zijn al langer plannen om het Titus Brandsmaplein op te knappen en daar meteen ook een waterberging te maken om overlast bij hevige regenbuien te voorkomen. Op dit moment is nog niet te zeggen wanneer dit gaat gebeuren, omdat eerst de daar geplande woningbouw gerealiseerd moet zijn. Als het plein eerder wordt opgeknapt en er moet vervolgens zwaar bouwverkeer overheen, is de kans op schade erg groot.

Meer weten?
www.titusbrandsmapleinboxmeer.nl

advertentie