Deel dit artikel ‹ Terug

Jan van Neerven stond aan basis Dr. Peelen Cultuurprijs

Geplaatst op: woensdag 17 juli 2019


Lovende woorden voor winnaar Dr. Peelen Cultuurprijs 2009
Jan van Neerven overleed op 3 januari dit jaar plotseling op 72 jarige leeftijd in Boxmeer. De geboren Oploonaar, een cultuurliefhebber bij uitstek, was een van de grondleggers van de Dr. Peelen Cultuurprijs, die voor het eerst werd uitgereikt in 2005 aan Harmonie Semper Unitas uit Sambeek. Graag willen Herman Jan van Cuijk, winnaar in 2007 en de huidige voorzitter Wally Bastiaanssen van de Dr. Peelen Cultuurprijs Commissie de betekenis van Jan van Neerven voor deze prestigieuze Boxmeerse Cultuurprijs duiden.

Door Frans Fleuren

BOXMEER – Herman Jan van Cuijk, cultuur socioloog uit Boxmeer, bewaart uitstekende herinneringen aan Jan van Neerven. “Als secretaris van Stichting tot Behoud van het Historisch en Cultureel Erfgoed voor de gemeente Boxmeer mocht ik mede aan de basis staan van de introductie van de Erfgoedpenning Johan Baptist in 2000. Deze prijs werd vier keer uitgereikt. Na intensieve contacten met Jan van Neerven, de toenmalige directeur van De Weijer, werd door hen het idee geopperd te komen tot een Dr. Peelen Cultuurprijs. De gemeente Boxmeer omarmde dit idee en middels een commissie en expliciete steun van B & W werd deze prijs voor het eerst uitgereikt in 2005. Voor Jan van Neerven heb ik volop bewondering. Hij moest roeien met beperkte culturele riemen. Jan kwam uitstekend tot zijn recht in De Weijer en heeft veel tot stand gebracht, cultureel gezien. Een hoogstaande Boxmerenaar, die dikverdiend zelf in 2009 de prestigieuze Dr. Peelen Cultuurprijs in ontvangst mocht nemen.”
Wally Bastiaanssen is al zes jaar lid van genoemde Dr. Peelen Cultuurprijs Commissie, waarvan de laatste drie jaar als voorzitter. Opvolger van Peter Verdijk. In deze gemeentelijke commissie wordt hij krachtig ondersteund door Willem Meulman (Rijkevoort) Linda Kessler-Adam (Boxmeer), Giovanni van Loon( Vierlingsbeek) en Irene v.d. Besselaar (Rijkevoort).

“De commissie heeft,” aldus Wally, “een geheel eigen, volstrekt uniek protocol ontworpen voor de beoordeling van de genomineerden: een persoon, vereniging of instelling. De winnaar krijgt een bronzen beeldje gemaakt door kunstenaar Sias Fanoembi en een geldbedrag van 750 euro. Sedert 2015 is er ook een Stimuleringsprijs ingesteld. De winnaar verdient veel lof, krijgt een daverend applaus en een geldsom van 250 euro.
Bastiaanssen vervolgt: “Jan van Neerven heeft mij bij deze commissie gehaald. We kenden elkaar al goed middels o.a. de Stichting Kisoboka. Ik ken hem al 25 tot 30 jaar. We hebben veel contact met elkaar gehad. Jan wordt gekenmerkt door een enorme sociale intensiteit waarmee hij dingen zag, voelde en regelde. Altijd had hij volop oog voor kunst en cultuur zowel als directeur van De Box als van De Weijer. Jan had overal zijn connecties in de samenleving. Een enorm netwerk. Hij was bevlogen en altijd vrolijk, ondanks zijn handicap. Een heel terechte winnaar van de Dr. Peelen Cultuurprijs in 2009.

Hij verdient ook deze postume hommage als eerbetoon voor zijn geweldige inzet voor kunst en cultuur in de gemeente Boxmeer. Hij was beslist geen heilige, maar wel een enorm sociaal bewogen man. Een pracht kerel.”

Voordragen voor de Cultuurprijs kan tot 1 oktober 2019 via de website www.drpeelen.nl.
De uitreiking vindt plaats op zaterdagavond 11 januari 2020.

Fototoelichting: Jan van Neerven ontvangt zelf Dr. Peelen Cultuurprijs in 2009. Foto: Tom Oosthout.
advertentie