Deel dit artikel ‹ Terug

Viering 75 jaar Vrijheid in alle dorpen van Boxmeer

Geplaatst op: vrijdag 12 juli 2019


Er is een breed scala aan activiteiten, en alle inwoners uitgenodigd!

75 jaar geleden werd een start gemaakt met de bevrijding van Europa. De media besteedden de laatste maanden volop aandacht aan de bevrijding, de gevolgen van de oorlog en wat vrijheid betekent voor de Europeanen. Dit najaar en tot 5 mei 2020 zal er nationaal, internationaal nog veel over gelezen en gezien kunnen worden. In de gemeente Boxmeer vieren we 75 jaar Vrijheid met een uitgebreid programma.

Dorps- en wijkraden van de gemeente zijn al druk bezig met de organisatie van de festiviteiten in hun dorp. Wanneer de activiteiten worden georganiseerd, verschilt per dorp, in de meeste gevallen is er gekozen voor een datum die belangrijk is met betrekking tot de bevrijding van de Duitse bezetting. Rijkevoort bijt op 15 september het spits af met een weekend vol activiteiten.

Elk dorp kiest zijn eigen invalshoek. Het einde van de bezetting in ‘44-‘45, en de enorme vreugde daarna vormen in veel gevallen de basis. Het thema wordt echter breder: ‘Wat houdt leven in vrijheid in?’ en ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’ zijn actuele vragen die centraal staan, want het is een breed thema dat voor iedereen een andere betekenis kan hebben.

“In de activiteiten kun je duidelijk de identiteit van elk dorp terug zien”, aldus Dorise Hendriks-Arts, bestuurslid van de coördinerende Stichting BING “er is aandacht voor jong en oud, mensen met een verschillende achtergrond, iedereen wordt er bij betrokken. Het is mooi om te zien dat het organiseren van de activiteiten nu al mensen bij elkaar brengt.”

Behalve het ondersteunen van de organisaties, besteedt Stichting BING extra aandacht aan de jeugd door met de basisscholen en de het voortgezet onderwijs te kijken hoe het thema ’75 jaar leven in vrijheid’ geïntegreerd kan worden in het lesprogramma van het aankomend schooljaar. Op dit moment wordt er gewerkt aan een interactief verhaal voor de jeugd uit groep 7 en 8 en brugklassen.

De vieringen worden, net als in 2015, in mei afgesloten met het ronddragen van het vrijheidsvuur en een groots evenement in het openluchttheater in Overloon.

Algehele coördinatie van alle vieringen, ondersteuning bij de organisatie en de toekenning van subsidiegelden ligt bij Stichting BING. Deze stichting is al bijna een jaar met de dorps- en wijkraden uit de gemeente Boxmeer actief om voor alle inwoners rond ’75 jaar leven in vrijheid’ een mooi evenement te creëren. Ook gaat de stichting in samenwerking met de dorpen een boek uitbrengen met daarin verhalen over vrijheid geschreven door de inwoners. Per dorp wordt een mini-boekje uitgebracht met de lokale verhalen, ervaringen en belevenissen. Al deze verhalen komen samen in één boek dat de dorpen van de gemeente zeker dichter bij elkaar brengt. 


Meer informatie vind je op www.stichting-bing.nl en www.boxmeer.nl.

advertentie