Deel dit artikel ‹ Terug

Primeur: Livestream tijdens Daags na de Tour Boxmeer

Geplaatst op: woensdag 12 juni 2019


Voor het eerst in de historie is Daags na de Tour live te volgen op internet en Facebook. Tevens is maandag 29 juli op vier megaschermen langs een groot deel van het parcours, de hele Boxmeerse wielerdag van begin tot einde te volgen.

BOXMEER - Een viertal bedrijven is al enkele maanden met de voorbereidingen bezig. Dat zijn Cybox en Ecce Productions uit Boxmeer, Hof Broadcast Services uit Haastrecht, Foolen Audio en Light uit Son en uiteraard is ook Stichting Daags na de Tour er nauw bij betrokken. Joris Claassen van Cybox coördineert het project dat gerust als een operatie van formaat mag worden omschreven.

"Er komt veel bij kijken. Het is niet zomaar met de camera hier en daar wat opnamen maken en ze vervolgens op de schermen vertonen. Er gaat heel wat aan vooraf, voordat de toeschouwer langs de kant of de kijker thuis op de bank de beelden te zien krijgt." Er komen die dag verschillende disciplines bij elkaar. Zoals cameraploegen, een regiecentrum, licht en geluid en dat gecombineerd met verschillende technieken die tot één geheel moeten worden gesmeed. "Al die puzzelstukjes moeten maandag 29 juli in elkaar vallen", zegt Claassen. "Dat is best wel spannend. Zeker ook omdat je van tevoren niet of nauwelijks kan oefenen. We moeten het die dag met z'n allen waarmaken."

Daags na de Tour op 4 megaschermen te volgen
De vier beeldschermen zijn circa vier bij drie meter groot en krijgen een plek op het Wilhelminaplein, Raadhuisplein, Rochusrotonde en bij het vip-paviljoen op de hoek Spoorstraat en Oranjestraat. "Waar precies, dat zijn we nog allemaal een het uitpluizen", zegt Claassen.
In het gemeentehuis komt een compleet regiecentrum dat permanent wordt bemand door zo'n vier mensen. Claassen: "Daar wordt de uitzending uiteindelijk gemaakt."
Op en rond het parcours zijn zoals nu gepland drie cameraploegen aanwezig. Het streven is ook een cameraman op de motor over het parcours mee te laten rijden. Natuurlijk worden alle wedstrijden gevolgd, zo ook de huldigingen en de meet en greet met de wielrenners bij het Rochusplein en bij start/finish. Tevens is het plan dat een reporter interviews afneemt, die direct op beeld te zien zijn.

Wielerdag ook op internet te volgen
De bedoeling is dat de hele dag door beelden worden vertoond op de schermen en internet. Ook kan met beelden uit het verleden worden teruggekeken op eerdere Boxmeerse ronden. "De uitzending gaat zo'n tien uur duren", rekent Claassen voor. Om verzekerd te zijn van goede en snelle verbindingen, wordt tussen de schermen en het regiecentrum een speciaal glasvezel aangelegd.
"Een wens gaat hiermee in vervulling", zegt Pierre Hermans, voorzitter van Stichting Daags na de Tour. "Bij de vip-tent hoorden we vaak dat het jammer is dat niet alles is te volgen. Maar ook langs het parcours is dat niet eenvoudig. Omdat het erg druk is en de speaker dan moeilijk te verstaan is, krijgen veel mensen niet alles mee van de ronde. Soms weten ze niet eens wie er heeft gewonnen. De livestreaming lost dat op. Daarbij brengt het meer wielerbeleving met zich mee."

www.daagsnadetour.nl
advertentie