Van helmen tot standaardwerk_ Deel dit artikel ‹ Terug

Van helmen tot standaardwerk

Geplaatst op: dinsdag 4 juni 2019


Het Oorlogsmuseum Overloon opent binnenkort een speciale tijdelijke tentoonstelling over de stalen helm van het Nederlandse leger. Dit valt samen met de publicatie van een allesomvattend boek over dit opvallende hoofddeksel.

In 2012 begonnen zes helmenverzamelaars met een monsterklus. Onder leiding van de helmenexpert drs. Kevin de Joode werd in acht jaar tijd zeer gedetailleerd onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Nederlandse stalen helm. En deze week komt het boek daarover uit. Dit boek wordt nu al als standaardwerk beschouwd voor iedereen die iets over helmen zou willen weten.

De ontwikkeling van de helm zoals we die tegenwoordig kennen, startte al in 1916. Maar dat ook het leven van een stalen helm in zekere zin eindig is, mag blijken uit het feit dat ruim twintig jaar geleden het staal verruild werd voor kunststof. Het boek eindigt dan ook in 1992, toen kevlar als nieuw helmenmateriaal zijn intrede deed.

Kevin de Joode had eerder al een boek uitgegeven, vooral over de periode tot 1946. Dat boek was al lang geleden uitverkocht en zelfs tweedehands was er nog maar moeilijk aan te komen.

Maar voortschrijdend inzicht, mede door samenwerking van de helmenwerkgroep die zijn thuisbasis in de Peel heeft, was aanleiding voor nieuw onderzoek. En daardoor zal het nu te verschijnen boek veel uitgebreider zijn en vele zeldzame varianten komen daarbij zowel in woord als in beeld aan de orde.

In de tentoonstelling zullen er daarvan ruim zestig te zien zijn, te beginnen met exemplaren uit de Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling loopt door tot de nadagen van de dienstplicht. Maar er zullen ook helmen te zien zijn zoals die bijvoorbeeld bij de Rijkspolitie werden gebruikt. Of bij de troepen in voormalig Nederlands-Indië, die dan speciaal waren voorbereid op de tropische omstandigheden daar.

Boek en tentoonstelling bieden al met al samen een compleet beeld van de stalen helm in het Nederlandse leger. Voor iedereen die “onder de wapenen” is geweest, is een bezoek aan deze helmen-expositie dan eigenlijk ook een inkoppertje… De tentoonstelling is vanaf zondag 9 juni voor het publiek te bezichtigen.
advertentie