Deel dit artikel ‹ Terug

Tentoonstelling geopend in Klooster Sint Agatha

Geplaatst op: dinsdag 7 mei 2019


Op vrijdag 3 mei 2019 is in Klooster Sint Agatha de nieuwe tentoonstelling “Kloosters op een keerpunt” feestelijk geopend. Na een lezing door Ad Leys, bestuurslid van de Stichting Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, konden bezoekers de tentoonstelling bekijken. Tevens werd bij de ingang van de kloostertuin een nieuw kunstwerk van Kruisheer-kunstenaar Edgard Claes onthuld. In het Poortgebouw werd er getoast op de nieuwe tentoonstelling.

Kloosters op een Keerpunt
De Nederlandse kloosters maken een duizelingwekkende verandering door. Sinds 1960 daalde het aantal kloosterlingen van 50.000 naar minder dan 4.000. Honderden kloostergebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen of zijn afgebroken. Het kloosterleven bevindt zich op een keerpunt. Dit gaat gepaard met terugkijken enerzijds en overdragen anderzijds. De tentoonstelling brengt beide aspecten voor het voetlicht. Wat was de betekenis van het kloosterleven in de afgelopen eeuwen? Wie zijn de kloosterlingen van de toekomst?

Openingstijden
In het zomerseizoen is een deel van het klooster opengesteld voor individuele bezoekers: van 1 mei tot 1 november, op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. U kunt een bezoek brengen aan de kloosterkerk en aan de tentoonstelling in het Erfgoedcentrum. Verder kunt u in het Poortgebouw terecht voor informatie en voor koffie/thee en versnaperingen. De kloostertuin is het hele jaar van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk. Zie voor meer informatie: www.kloostersintagatha.nl.
advertentie