Deel dit artikel ‹ Terug

Eerstejaars Merletcollege volgen een voedingsles bij Wereldtuin Verdeliet

Geplaatst op: woensdag 10 april 2019


In de week van 8 april zijn alle eerstejaars leerlingen van het Merletcollege in Cuijk op bezoek bij Verdeliet. In het kader van voedingslessen wordt een programma gevolgd dat hen meer bewust probeert te maken van het belang van goede voeding voor een gezond leven. Je hebt daar zelf dus invloed op. Tenslotte ben jij het zelf die bepaalt wat je in je mond stopt. Goed geïnformeerd zijn is dan handig. Daar wordt tijdens het programma dan ook de nodige aandacht aan besteed. Leerlingen gaan vanuit de schijf van het Voedingscentrum in gesprek over voeding. Wie kookt er weleens thuis? Doe je soms boodschappen? En waar let je dan op? Welke belangrijke voedingsstoffen heb je nodig? En waarom? Wat vind je lekker? Is het belangrijk om veel kleuren op je bord te hebben? Wat is het verschil tussen ecologisch en biologisch? Eet je altijd groenten? En ga zo maar door. Één ding is duidelijk, er ontstaan onverwachte en kleurrijke gesprekken als je met middelbare scholieren in gesprek gaat over voeding.

Naast gezond eten staat ook drinken op het programma. Leerlingen wordt gevraagd te schatten hoeveel calorieën er in verschillende dranken zitten. Van energiedrankjes, yoghurtdrankjes, water, ranja, sap tot frisdrank. Zij mogen hun schatting omzetten in een aantal suikerklontjes en appels. En hoeveel drink je daarvan op een dag? En wat gebeurt er met een teveel aan energie dat je hebt ingenomen, maar wat je lichaam niet nodig heeft?

Gelukkig wordt er niet alleen gepraat. Er is ook ruimte om te ervaren en om te bewegen. Zo gaan leerlingen met detailfoto's op zoek naar voorwerpen in de tuin, het atelier, of in de kas. En natuurlijk wordt hier denkwerk aan gekoppeld. Een speurtocht is pas compleet met een puzzel. Gezond blijf je tenslotte door voldoende te bewegen, maar ook door je hersenen af en toe te laten kraken.
De uitdaging wordt gevoeld bij het beweegspel, waar leerlingen een keus mogen maken wat te eten, waarna zij een fysieke opdracht krijgen om de ingenomen calorieën weer te verbranden. Tja, wat kies je dan; pinda’s, m&m's, een blokje kaas of een schijfje komkommer? Of toch dat stukje gevulde koek? Een duivels dilemma.

Dat lekker en gezond prima samengaan wordt duidelijk bij het smoothies maken. Eerst worden de leerlingen gevraagd te proeven welke ingrediënten in de smoothie verwerkt zijn en daarna mogen zij in kleine groepjes een smoothie naar keus maken. En gek genoeg werd de groene smoothie met spinazie heel vaak verkozen tot lekkerste.
Verdeliet verzorgt naast deze jaarlijkse voedingslessen aan het Merletcollege, ook educatie aan het basisonderwijs. In mei staan de vrijwillige medewerkers van Verdeliet dan ook klaar om basisschool de Harlekijn te ontvangen voor een praktijkles in het groen.

Verdeliet is een bijzondere ontmoetingsplaats waar mensen met plezier samenwerken, hun talenten inzetten en ontwikkelen en kennis en ervaring delen, met als motto: doen, delen en beleven. Kijk voor meer informatie bij www.verdeliet.nl.
Wereldtuin Verdeliet is te vinden aan de Toermalijnlaan 40, wijk De Valuwe in Cuijk.