Deel dit artikel ‹ Terug

Multifunctionele Parkboerderij in Oploo

Geplaatst op: vrijdag 15 maart 2019


Het project Vitale Kernen, waarbij inwoners ideeën voor de verbetering van de leefbaarheid in hun dorp kunnen realiseren, kan opnieuw een initiatief van de samenleving faciliteren. Stichting De Graancirkel heeft groen licht om haar doordachte plan voor een Parkboerderij in Oploo te realiseren. 

De adviesraad van Oploo, bestaande uit inwoners van Oploo, heeft het plan voor de Parkboerderij kritisch bestudeerd. “En terecht, voegt wethouder Hans Driessen toe: op basis van de kosten die bemoeid zijn, €265.000,-, is dit het grootste Vitale Kernen-initiatief tot nu
toe. De beoordeling bleek positief, met een prominente verbetering voor de leefbaarheid en sociale samenhang in Oploo. We staan achter het plan dat Stichting De Graancirkel geleverd heeft en het bewijst opnieuw dat er mooie projecten ontstaan wanneer je de gemeenschap
de ruimte geeft.”

Sociale functie
De Parkboerderij zal een multifunctionele rol vervullen. Het overdekt onderkomen bij het openluchttheater De Speultuin wordt onder andere ingezet als ontmoetingsruimte. “Doordat mensen steeds langer thuis wonen is het belangrijk om aandacht te hebben voor de behoefte aan sociaal contact en verbinding met de gemeenschap”, aldus de wethouder. “De Graancirkel schenkt met deze Parkboerderij nadrukkelijk aandacht aan deze behoefte en faciliteert een plek waar dit ook mogelijk is.”

Educatief
Diverse workshops zoals speltbrood bakken, mandenvlechten en bloemschikken worden momenteel op verschillende locaties buiten het Avonturenpark georganiseerd. De komst van de Parkboerderij maakt het mogelijk om deze hier te centreren, wat de beleving en sociale
functie ten goede komt. Ook leent de Parkboerderij zich voor clinics voor jong en oud, zoals bijeenkomsten van Brabants Landschap, IVN of de Bijenstand. Er worden wandelingen onder begeleiding van een gids georganiseerd, waarbij bijzondere anekdotes en historische
wetenswaardigheden worden gedeeld. In de Parkboerderij zal tevens een permanente expositie komen, met onder andere de geschiedenis van de warmwaterbron in Oploo en informatie over De Graancirkel.

Facilitair

De Parkboerderij dient ook als facilitair gebouw voor het openluchttheater en voorziet onder meer in een toiletvoorziening voor de bezoekers van het Openluchttheater, ruimte voor de catering, omkleedruimte voor de artiesten, ruimte voor opslag van de kussens, geluidsapparatuur en de podiumoverkapping. Tevens dient het als faciliteit voor de vrijwilligers van het Avonturenpark.

Cultureel erfgoed
Een bouwkundig adviseur heeft de schetstekeningen gemaakt van de nieuwe binnenruimte. Daarbij is gekozen voor een langgevelboerderij, gelet op uitstraling die toevoegt aan zowel het cultureel erfgoed van Oploo als het Avonturenpark.

Vitale Kernen

De betrokkenheid van de gemeenschap blijkt zeer groot. “Ook bij de ideeënavonden die we in elk dorp georganiseerd hebben was de opkomst en belangstelling groot. De gemeenschap weet zelf als geen ander wat de leefbaarheid in het dorp kan bevorderen. Het project Vitale Kernen geeft de inwoners dan ook de gelegenheid om hun initiatief voor het dorp te realiseren, zoals nu ook met de Parkboerderij.
advertentie