Deel dit artikel ‹ Terug

Zelfstandig stemmen met een visuele beperking; Grave een van de elf proefgemeenten

Geplaatst op: dinsdag 5 februari 2019


Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen. In elf gemeenten kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen. Dit gebeurt met behulp van een mal met audio-ondersteuning. In alfabetische volgorde gaat het om de gemeenten Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Grave, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Rotterdam, Veldhoven, Zaanstad en Zeist.

Zelfstandig stemmen
Stemgerechtigde inwoners met een visuele beperking hebben het recht om zelfstandig, met behoud van het stemgeheim, hun stem uit te brengen. Net als ieder ander in Nederland. Zelfstandig kunnen stemmen is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Het recht om een stem in het geheim te kunnen uitbrengen is bovendien vastgelegd in de Kieswet. Burgemeester Roolvink: “Grave kent een lange geschiedenis van zorg voor blinden en slechtzienden. We vinden het belangrijk de zelfstandigheid van deze groep inwoners zo veel als mogelijk is te faciliteren. Vandaar dat we graag meedoen aan dit experiment”.

Stemmal en soundbox
Hoe werkt het? Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via een zogeheten soundbox met koptelefoon krijgt de visueel gehandicapte te horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan. Men hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie men wil stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat wordt gevonden door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt men dan het gewenste vakje rood.

Elders woonachtig
Visueel gehandicapten die elders wonen, kunnen toch in één van de deelnemende gemeenten hun stem uitbrengen. Daarvoor hebben zij een kiezerspas nodig die zij kunnen aanvragen in de gemeente waar men ingeschreven staat. Stemt men voor de Provinciale Staten? Dan is het van belang dat de gemeente waar men gaat stemmen in de eigen provincie ligt. Stemt men voor de waterschapsverkiezingen? Dan is het van belang dat de gemeente waar men gaat stemmen binnen de grenzen van het eigen waterschap ligt.
advertentie