Deel dit artikel ‹ Terug

Sint Anthonis: Licht, duurzaamheid, actie!

Geplaatst op: dinsdag 30 oktober 2018


Openbare verlichting versneld naar ledverlichting

25 oktober was een stralende dag in de gemeente Sint Anthonis. Het plan om openbare verlichting in de gemeente Sint Anthonis te vervangen door ledverlichting is goedgekeurd door de gemeenteraad. Hiermee zet de gemeente opnieuw een belangrijke stap om energieneutraal te worden.
In de gemeente Sint Anthonis zal een groot deel van de openbare verlichting vervangen worden door ledverlichting. Dit gebeurt op korte termijn, in 2019. Deze ontwikkeling sluit aan bij het coalitieprogramma van SAN en VVD. Met dit project bespaart de gemeente de komende jaren veel energie. “Door samen dit soort ontwikkelingen te realiseren komt het zijn van een energieneutrale gemeente steeds dichterbij”, aldus wethouder Huub Bellemakers, wethouder duurzaamheid.

De cijfers zijn verlichtend: “De vervanging van de openbare verlichting door ledverlichting levert een energiebesparing op van 35%. Daarnaast worden naar verwachting ook dimtechnieken geïnstalleerd, waarbij de nieuwe armaturen voorzien worden van ‘smart technology’. Dat wil zeggen dat de gedimde verlichting 100% gaat branden wanneer bijvoorbeeld een fietser passeert, om vervolgens weer terug te gaan naar de gedimde stand.
Met deze techniek zouden we nog eens 10% extra besparen”, aldus de wethouder. “We zien de overstap naar ledverlichting als belangrijke ontwikkeling. In 2035 is de gemeente energieneutraal. Dit project draagt daaraan bij.”
Duurzaamheid is een van de hoofdthema’s van het uitvoeringsprogramma ‘Sint Anthonis: prettig leven, nu en in de toekomst!’. Projecten met een grote bijdrage aan de duurzaamheid, zoals de stap naar ledverlichting, zullen het licht vaak gaan zien. Dat mag helder zijn.
advertentie