Deel dit artikel ‹ Terug

Intieme documentaire over de Kruisheren van Sint Agatha

Geplaatst op: donderdag 4 oktober 2018


“NORMAAL PRATEN WIJ HIER NOOIT OVER.“
 
In Sint Agatha staat het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Regisseur Daan Jongbloed woonde deze zomer bij de Kruisheren in Sint Agatha, waar hij filmde voor zijn nieuwe documentaire (-serie). De meeste van deze mannen trokken als 18-jarige jongens het klooster in. De liefde voor een vrouw zworen ze af. Ze leefden hun leven lang samen met een groep mannen en wijdden hun leven aan God en de regels en gebruiken van het kloosterleven. “Ik ben erg nieuwsgierig wat de keuze voor dit leven hen bracht en hoe zij dit leven ervaren. Ik heb mijn eigen kamertje gekregen en probeerde mee te leven in het ritme van de dag. Ik heb het kloosterleven van dichtbij mogen ervaren”, aldus regisseur Daan Jongbloed.  
 
Jongbloed maakte eerder de indringende documentaire “Boer Peer”, over een 97-jarige teruggetrokken boer die nog leefde alsof de tijd 100 jaar stil had gestaan. Net als bij Boer Peer legt Jongbloed nu wederom een manier van leven vast die aan het verdwijnen is. Na bijna 650 jaar lijkt het einde in Sint Agatha nabij. Er leven nu nog maar zes paters. Dicht op de huid observeert hij het dagelijks leven van deze kleine gemeenschap. In intieme en ontwapenende interviews vertellen de Kruisheren over hun beleving van het teruggetrokken en celibataire kloosterleven. “De paters vertelden me dat ze normaal niet met elkaar spreken over hun leven met het celibaat en hun innerlijke worstelingen. Mijn directe vragen waren soms ook niet makkelijk om te beantwoorden. Maar tegelijk hadden ze behoefte om erover te praten. Ik heb er veel bewondering voor dat deze Kruisheren me zo dichtbij hebben laten komen en zo kwetsbaar en open durfden te zijn.”
 
De documentaire De Kruisheren van Sint Agatha geeft een kijkje in de ziel van deze mannen die hun leven doorbrachten binnen de muren van het klooster. Vanaf 17 oktober 2018 is de film als serie op Omroep Brabant te zien als onderdeel van het tv-programma “Goud van Brabant”. In 2019
wordt de lange documentaire gepresenteerd.
 
Daan Jongbloed
In 2013 studeerde Daan Jongbloed (1984) af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, als documentaire regisseur. Vanaf zijn studie werkte hij als documentairemaker, editor en cameraman bij Van Osch Films. Zijn documentaire “Boer Peer” trok ruim 10.000 mensen naar de bioscoop en
won meerdere Awards. Met De Kruisheren van Sint Agatha wil hij opnieuw een bijzonder verhaal delen. 
 
Volg deze pagina als je op de hoogte wilt blijven van de documentaire:
www.facebook.com/dekruisherenvansintagatha
 
De Kruisheren van Sint Agatha wordt geproduceerd door Van Osch Films in opdracht van Stichting Nieuwe Helden. De film wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant in het kader van ‘Goud van Brabant’.
advertentie