Deel dit artikel ‹ Terug

Droogte, wat merkt u ervan?

Geplaatst op: donderdag 12 juli 2018


De schoolvakanties in Zuid-Nederland zijn begonnen. Het is prachtig weer en het ziet ernaar uit dat dat voorlopig niet verandert. Wat is er lekkerder dan een heerlijke duik in het water met deze warmte. Maar let wel op waar u dat doet. Door de inmiddels al lang durende droogte en warmte is het water in de beken en sloten steeds minder fris. Waar moet u op letten en wat kunt u doen?

Zwemmen in plas of sloot
Door de droogte wordt het water in de beken en sloten minder ververst. Het spoelt niet door en de temperatuur van het water wordt hoger. Dit veroorzaakt onder andere algengroei. Deze algen, zoals blauwalg, zorgen ervoor dat het zuurstofgehalte in het water afneemt. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden. Let nu daarom extra goed op. Spring niet zomaar in de sloot maar controleer op www.zwemwater.nl waar het veilig is om te zwemmen.

Heeft u het idee dat er blauwalg in de sloot zit, geef dit dan door aan waterschap Aa en Maas via het nummer 088-17 88 000. Als het waterschap heeft vastgesteld dat er sprake is van blauwalg, worden borden geplaatst om mensen te waarschuwen het water te mijden.

Leven in de sloot
Door de afname van de hoeveelheid zuurstof in het water, heeft het waterleven het moeilijk. Dit is bijvoorbeeld te zien aan naar zuurstof happende vissen of erger vissterfte. Ziet u dit, meld het dan bij waterschap Aa en Maas op nummer 088- 17 88 000. Waar mogelijk verplaatst het waterschap vissen of verwijdert dode vis. Om de vissen te helpen, is op een aantal plaatsen in het beheergebied het maaibeheer aangepast. Waar het kan, worden sloten later gemaaid om te zorgen dat de kwaliteit van het water niet slechter wordt.

Leven op de dijk
Het waterschap is ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de dijken. Belangrijk voor een sterke dijk is onder andere een goede grasmat die de dijk beschermt. De droogte heeft ook invloed op de kwaliteit van het gras. Er is daarom voor gekozen om, waar nodig, de grasmat op de dijk extra te besproeien en voor de schapen die er grazen tijdelijk een andere plek te vinden. Hierover worden onze pachters per brief geïnformeerd. Zo zorgt het waterschap ervoor dat de dijk sterk blijft.
advertentie