Deel dit artikel ‹ Terug

Jubileum, jubileums, jubilea of jubilea’s?

Geplaatst op: donderdag 31 mei 2018


Klein Dictee en Rekendictee gemeente Sint Anthonis viert dubbel jubileum

Dinsdagochtend 29 mei werd op het Metameer in Stevensbeek voor de tiende keer het Klein Dictee en voor de vierde keer het Klein Rekendictee afgenomen. Basisschoolleerlingen en eerstejaars van het Metameer gingen de strijd aan om de titel ‘beste speller of beste rekenaar van de gemeente Sint Anthonis’.

Elke school vaardigde hun beste spellers en rekenaars af om de gewilde trofeeën binnen te halen. Piet Vloet schreef het dictee met als titel ‘Jubileum, jubileums, jubilea of jubilea’s?’. Over de twee jubileums die er dit jaar te vieren zijn. Het Klein Dictee beleefde tien jaar geleden zijn eerste editie. En zestig jaar geleden werd de eerste steen gelegd voor een school met een overbruggingsjaar tussen de basis- en de vervolgschool, het huidige Metameer. Het was weer een spannende ochtend, niet alleen door het dictee, maar ook de omgeving zorgde voor enige spanning. Het dictee werd namelijk afgenomen in de examenzaal van het Metameer. Het warme weer zorgde voor de extra
zweetdruppeltjes.
Tegelijkertijd bogen de echte bètaleerlingen zich over de pittige rekenopgaves, die zij in teams van twee probeerden te ontcijferen. Vermenigvuldigen, delen, breuken, procenten en verhaalsommen en nog veel meer rekentermen, liet Frans Trimbach, die dit dictee afnam, passeren.

Tijdens de pauze was er een verkoelend drankje en ijsje. Rapper JoJakim, de man die met woorden speelt, zorgde voor enige ontspanning terwijl de correctoren zich bogen over de gemaakte opgaven. Berita Cornelissen, directeur-bestuurder van het Metameer kwam uiteindelijk de uitslag bekend maken. De beide trofeeën staan het komende jaar op twee basisscholen. Sophie Arts en Janne Kusters uit groep 8b van de Leander maakten de minste fouten in het spellingsdictee en namen de prachtige Ibis trofee in ontvangst. Iris Bongers en Cas Beerkens uit groep 8 van Pater Eijmard konden vol trots de rekentrofee voor het beste rekenteam mee naar hun school nemen.
De twee dictees zijn georganiseerd door BiblioPlus in samenwerking met een aantal enthousiaste vrijwilligers en het Metameer.

Op de foto: Sophie Arts en Janne Kusters
advertentie