Deel dit artikel ‹ Terug

Holthees en Smakt in de ban van kunst

Geplaatst op: donderdag 26 april 2007


Vier dagen lang, te beginnen op Hemelvaartsdag, 17 mei a.s., zullen de dorpen Holthees en Smakt in het teken staan van beeldende kunst, in velerlei vorm, op vele en verrassende locaties.

Tientallen kunstwerken, aangeleverd door bijna 30 kunstenaars, zullen Holthees en Smakt omtoveren in bijzondere artistieke dorpen, Holthees en Smakt komen in de ban van kunst.

Na in 2005 voor de eerste keer een kunstroute door het dorp te hebben georganiseerd in het kader van de eerste lustrumviering van de Mariakapel in Holthees in haar nieuwe vorm als centrum voor devotie en cultuur in onze regio, heeft de werkgroep activiteiten Mariakapel besloten opnieuw een kunstroute door het dorp te organiseren. Tevens heeft zij het vaste voornemen om van dit evenement een tweejaarlijkse gebeurtenis te maken. De werkgroep is er in geslaagd dit jaar om bijna 30 kunstenaars deel te laten nemen aan de kunstroute. Circa 75 kunstwerken zullen worden tentoongesteld op ruim 40 locaties in Holthees en Smakt. De route door de beide dorpen is ongeveer 3,5 km, kan zowel te voet als per fiets worden afgelegd.

De route start bij de Mariakapel in Holthees. Bij het startpunt ontvangt de bezoeker een programmaboekje, waarin de route beschreven staat, waarin gemeld wordt op welke locatie welke kunstwerken te vinden zijn, en waarin beknopte informatie wordt gegeven over de kunstenaar, die het object vervaardigd heeft.

Naast de 75 kunstwerken, die op de route geplaatst zijn, wordt er in de Mariakapel zelf een overzichtsexpositie van alle deelnemende kunstenaars ingericht, zodat aan het eind van de route de bezoeker nog een keer als het ware een samenvatting kan beleven van wat hij op de route heeft meegemaakt. Iedere kunstenaar draagt voor die overzichtstentoonstelling één kunstwerk aan.

De kunstroute heeft net als in 2005 de titel meegekregen: “Op de grens van...”. Die titel verwijst naar de ligging van de beide dorpen op de grens van Brabant en Limburg, de titel verwijst ook naar de grenzen, die kunstenaars opzoeken bij het vervaardigen van hun kunstwerk. Eén verfstreek te veel, één tik teveel met een beitel kan een kunstwerk in onbalans brengen, ieder kunstwerk is een poging om die balans te zoeken en te realiseren. Kunstenaars werken per definitie op de grens.

De kunstroute wordt op Hemelvaartdag, 17 mei a.s., om 12.00 uur geopend door de heer R. Klaassen, wethouder van de gemeente Boxmeer, en door de heer P. van der Broeck, wethouder van de gemeente Venray. De beide dorpen liggen aan weerszijden van de grens tussen Brabant en Limburg, en daarom is het verheugend dat beide betreffende gemeenten het initiatief van de kunstroute van harte ondersteunen en middels de beide wethouders ook graag acte de présence geven. De kunstroute is op Hemelvaartdag te bezoeken tot 17.00 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag daaropvolgend is de kunstroute steeds te bezoeken tussen 11.00 uur en 17.00 uur.

Vanwege de kwetsbaarheid en waarde van de geëxposeerde objecten zullen de objecten iedere dag om 17.00 uur naar binnen gehaald worden, en afgesloten worden.

Aan de kunstroute werken dit jaar bijna allemaal professionele kunstenaars mee, sommigen van hen zijn zeer bekend in onze regio, anderen komen van verder weg, en kunnen hier hun naam nog vestigen. De regio van waaruit de kunstenaars afkomstig zijn strekt zich uit van Midden-Limburg tot Eindhoven, Den Bosch, Nijmegen, en alles wat zich daar binnen bevindt. Onder de deelnemende kunstenaars bevinden zich kunstschilders, beeldhouwers met stenen beelden, kunstenaars die met brons werken, keramisten, glas-in-lood werk, digitale kunst, kunstenaars die met hout werken, en anderen die installaties vervaardigen, en daarbij van verschillende materialen en technieken gebruik maken. Al met al een bont gezelschap, een goede doorsnede van wat op artistiek gebied aanwezig is.
Verrassend is daarbij de locatie, waar het kunstwerk geëxposeerd wordt: circa 40 bewoners in Holthees en Smakt hebben hun tuin, berging, schuur, garage of kantoorruimte ter beschikking gesteld, waarbij ze zelf ook nog een oogje in het zeil houden in verband met het geplaatste kunstwerk. De kunstwerken komen daarmee vaak in een volslagen andere omgeving te staan, dan waar ze meestal te vinden zijn, zoals in galerieën. Dat vraagt ook van de kunstenaars, die zelf hun objecten in die omgeving gaan plaatsen, de nodige creativiteit om het object zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Het overleg tussen kunstenaars en de werkgroep als organisator van het geheel met de bewoners, die de locatie ter beschikking stellen, is in volle gang, en het is hartverwarmend om te zien hoe de bewoners medewerking geven om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

De kunstroute “Op de grens van... “ gaat op Hemelvaartdag haar tweede editie beleven. Kunstenaars, bewoners en werkgroep activiteiten hebben er alles aan gedaan om van deze editie een groot succes te maken. Wat ze niet in de hand hebben, is het weer op die dagen, en uiteraard hopen we met zijn allen op een paar schitterende dagen, zodat het voor de bezoeker een feest zal zijn om de route door Holthees en Smakt wandelend te volbrengen. In ieder geval, het is zeer de moeite waard om de kunstroute te bezoeken, de organisatie rekent op vele bezoekers gedurende alle dagen van dit evenement.
advertentie